Lavina měla podle náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše délku přes jeden kilometr. Šíře odtrhu byla přes 200 metrů a výška odtrhu se pohybovala mezi jedním až třemi metry. Měla by to být největší lavina v Krkonoších za poslední desítky let.

Konkrétně se utrhla z lokality, která je známá pod přízviskem Mapa republiky. Právě tady totiž sníh každoročně vydrží nejdéle, nakonec tající sněhové pole získá podobu bývalého Československa. Když je zima bohatá na sníh, mocnost navátých sněhových vrstev tam dosahuje až 17 metrů.

Letos to je sice zatím mnohem méně, sněhové vrstvy jsou však kvůli počasí a srážkám posledních týdnů velmi nestabilní a v celých Krkonoších platí třetí, nejzrádnější stupeň lavinového nebezpečí.

„Na hřebenech leží kolem 120 centimetrů sněhu. Ve žlabech a na lavinových svazích je vlivem větru uloženo velké množství sněhu. Možnost pádu deskových lavin," varovali v posledních dnech horští záchranáři.

Pád laviny zachytila i kamera umístěná u Boudy na Muldě v Peci pod Sněžkou, na zvětšeném záběru je vidět, že se masa sněhu zastavila jen zhruba 30 metrů od boudy Děvín.

Minulý týden si lavina v nedaleké Studniční jámě vyžádala lidský život. Při neštěstí zemřel osmadvacetiletý lyžař. Další dva lyžaři ve věku kolem třiceti let pád laviny přežili, jeden z nich skončil se zraněním v péči lékařů.

Předtím naposledy zemřela pod lavinou v Krkonoších v prosinci 2008 36letá skialpinistka, kterou sníh zasypal v Červinkově muldě.