Od pondělních 15 do 18.30 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů hlášení asi o třicítce událostí, které zapříčinil silný vítr.

V Hořicích spadl strom na dvě osobní auta, událost se obešla bez zranění (hlášeno v 15.23). Hasiči po došetření události strom rozřezali a odklidili.

V Červeném Kostelci hasiči zajišťovali místo u čerpací stanice, kde došlo k úniku plynu z proražené nádrže vlivem odlétnuté střechy (hlášeno v 15.25). Na místo jeli profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce, kteří místo události zabezpečili. Výbušné koncentrace nenaměřili ani nebylo nic dalšího ohroženo. Okolí bylo do doby, než se nádrž vyprázdnila, uzavřeno, a z toho důvodu se zastavil na nezbytnou dobu i provoz na blízké silnici I/14. Po vyprázdnění nádrže byl provoz opět obnoven a hasiči předali místo zásahu majiteli.

Jednotky také zajišťovaly uvolněné části střech na jaroměřském autobusovém nádraží, černilovské základní škole a na jednom objektu v Kocbeřích. Na dalších místech v kraji odklízeli profesionální i dobrovolní hasiči stromy ze silnic.

V katastru Týniště nad Orlicí narazil projíždějící motorový vlak do větší větve v kolejišti (hlášeno v 17.30), nikdo ale nebyl zraněn. Jednotky HZS Rychnov nad Kněžnou a JSDH Týniště n. O. místo zajistily a následně si věc převzali drážní hasiči SŽDC.

Hasiči také zasahovali na Rychnovsku u dvou požárů menšího rozsahu, kdy hořela tráva od spadlých drátů elektrického vedení.

Ilustrační fotografie.
Za volantem drogy a alkohol