Záchranáři u 43letého muže konstatovali smrt. "Neshledali jsme známky cizího zavinění, nejspíš se jedná o sebevraždu," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Věž bude s největší pravděpodobností opatřena sítěmi.

Jedná se o třetí takový incident za poslední dva roky. Loni v červnu tímto způsobem ukončila svůj život pětadvacetiletá žena, o rok dřív v květnu pak pětačtyřicetiletý muž.

V roce 2000 se tímto způsobem o sebevraždu pokusil další muž, svůj plán naštěstí nedokonal.

Bílá věž je vysoká 72 metrů a je hlavní dominantou Hradce Králové. Po minulých tragických událostech se hovořilo o tom, zda by neměla být lépe zabezpečená - například, že by byla opatřena kamerami nebo sítí.

Po loňském incidentu k bezpečnosti na Bílé věži vyjádřil primátor Zdeněk Fink v tom smyslu, že sítě ani kamery plány na sebevraždu nikomu nepřekazí, nyní však nejspíš k instalaci bezpečnostních opatření dojde, ačkoli to bude komplikované.

„Jde samozřejmě o velmi smutnou záležitost. Vzít si život v jakékoli situaci vyžaduje velkou odvahu a žádná opatření na Bílé věži rozhodnutí dotyčného nezmění, jen to udělá jinak a jinde. Kamery na ochozu skoku z věže nezabrání, sítě by zážitek z vyhlídky zase znehodnotily běžným návštěvníkům. Navíc by musely být vzhledem k tradičním ohňostrojům jednoduše demontovatelné."

Bílá věž v Hradci Králové.
Mladá žena skočila z hradecké Bílé věže

Sítě jsou nezbytné

Ačkoli budou sítě podle jednatele Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslava France velkou komplikací jak pro návštěvníky, tak pro organizátory ohňostrojů, jejich instalace bude nezbytná.

"Je nám to opravdu líto. V tuto chvíli je kvůli vysoké frekvenci těchto případů jisté, že k instalaci sítí dojde. Kamerový systém takovému jednání nezabrání, maximálně informuje obsluhu věže, že se něco děje," poznamenal.

Toho, že tragické události výrazně poznamenají chod a provoz věže, se obávají i lidé bydlící v její bezprostřední blízkosti. Mnoho z nich se již po minulém incidentu obávalo, že bude k tragédiím docházet často. "Mám strach z toho, že příklady táhnou," svěřila se obyvatelka jednoho z domů na hradeckém náměstí.

Podle psychologa Jana Laška není jednoduché hledat univerzální motivy takto tragického činu.

„Důvodů mohou být miliardy. Jsou to důvody vždy nesmírně subjektivní. A někdy pro okolí „naprosto nepochopitelné". Ale pro toho člověka momentálně žádné jiné řešení neexistuje," uvedl Lašek. Přestože je podle odborníka celý proces psychologicky složitější, je jisté, že byli tito lidé pevně rozhodnuti svůj život s jistotou ukončit. A to právě proto, že zvolili skok z nejvyšší hradecké stavby.

Pro očité svědky tragické události to pak v prvním okamžiku může znamenat obrovský šok. Nicméně podle odborníka by takové „nechtěné svědectví" nemělo mít z dlouhodobého hlediska na psychiku lidí výraznější vliv.

Bílá věž v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Sebevrah se zabil skokem z Bílé věže