Sto sedmdesát lidí museli v neděli odpoledne  hasiči a policisté evakuovat z hokejové haly a přilehlé restaurace kvůli úniku čpavku ve strojovně na zimním stadionu v Novém Bydžově.

„Chemická látka unikla pravděpodobně vlivem technické závady, a to do prostoru hokejové haly a přilehlé restaurace. Lidé byli evakuováni ještě před začátkem hokejového utkání, které bylo z tohoto důvodu přesunuto na jiný termín," uvedla Lenka Burýšková, mluvčí královéhradecké policie.

Havárii potvrdil také novobydžovský starosta Pavel Louda. „Dozvěděl jsem se o tom v hlášení v pondělí ráno. Zařízení je relativně nové, máme ho asi dva roky a minulý měsíc tu proběhla revize. Při ní se zdálo vše v pořádku a stejně praskla malá trubička. Hlavně, že se nikomu nic nestalo," oddechl si Louda.

Na místo vyjeli krátce před sedmnáctou hodinou profesionální hasiči z Nového Bydžova a profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s chemickým kontejnerem.

„Hasiči ve speciálních oblecích zkontrolovali strojovnu, kde byl již uzavřen poškozený ventil. V celém prostoru změřili koncentraci, která vykazovala zvýšené hodnoty látky v ovzduší. Celý prostor stadionu hasiči nechali odvětrat," uvedla Martina Žahourková, mluvčí královéhradeckých hasičů.

Její kolegové v pondělí ráno přijeli znovu na stadion a změřili koncentraci čpavku. Výsledky už byly negativní.

Stejný problém se stal i na hradeckém zimním stadionu letos v srpnu, kdy muselo být evakuováno 19 lidí.

„Nikoho to neohrozilo," uvedl tehdy Aleš Kmoníček.,  generální manažer hokejového klubu. „Bylo nám řečeno, že se to při instalaci nových zařízení stává," doplnil.