„Ihned jsme otočili vozidlo a jeli k němu. Kolegové k muži vyběhli a zjistili, že je promodralý. Rovnou zahájili masáž srdce a zavolali jsme záchrannou službu. Pán se nemohl nadechnout, ale díky školení u záchranky jsme věděli, co dělat," popisuje situaci strážník Lukáš Pirkl.

Lékaři po příjezdu použili defibrilátor a třiasedmdesátiletého muže přivedli zpět k životu – po dlouhých čtyřiceti minutách.

Proto byli strážníci ve středu oceněni primátorem Zdeňkem Finkem…

Jak dlouho senior u náplavky ležel, není jasné. „Jeden z kolemjdoucích nám tvrdil, že šel kolem půl osmé a ještě tam nebyl. My jsme přijeli devatenáct minut po osmé hodině. Takže je otázkou, jak dlouho tam ležel. Kdybychom si ho nevšimli, nejspíše by zemřel," doplňuje Lukáš Pirkl.

Strážníky také zarazil fakt, že muži nikdo nepomohl. Naopak „čumilové" se seběhli až během zásahu a natáčeli si vše na mobilní telefony. „Když spousta lidí uvidí ležícího muže, tak si myslí, že je to opilec nebo bezdomovec. Neříkám, že by na něj měli sahat, ale alespoň se podívat, jestli je v pořádku," dodává Lukáš Pirkl.

Čtveřice se včera sešla u primátora. Ten jim dal láhev alkoholu, který běžně dostávají jen vzácné návštěvy, a také knihu o východních Čechách. „Kladně vnímám především fakt, že strážníci byli aktivní sami, nikdo je nevolal. Viděli,  že má evidentně problémy, a neváhali začít se srdeční masáži než přijela záchranka. Byla to ukázková akce. Splnili účel pochůzkáře, který se má dívat, co se kde děje, a zasáhnout," uvedl Zdeněk Fink.

Kdo jsou stateční strážníci?
LUKÁŠ PIRKL: Třicetiletý strážník pracuje u městské policie šest let. „Byla to stresová situace, ale díky pravidelnému proškolování na záchrance, jsem hned věděl, co mám dělat."

FILIP JÁKL: Je mu 31 let a u městské policie slouží pátým rokem. „Za ta léta jsem takovou pomoc zažil poprvé. Nepříjemně mě překvapilo množství lidí, pro které to bylo divadlo, 
i to, jak si nás natáčeli na telefony. Nikdo z nich se však nezeptal, zda nepotřebujeme pomoc."

LUKÁŠ PROKEŠ: Je mu 33 let a uniformu městské policie obléká šestým rokem. „Při pohledu z okna služebního vozidla mě zaujala postava ležící v nepřirozené poloze, obličejem v trávě. Proto jsme obrátili auto a jeli se přesvědčit, zda je muž v pořádku."

MICHAL MOKRÝ: Strážníkem se stal teprve před třemi měsíci a je mu 28 let. „Přestože sloužím u dobrovolných hasičů a jsem teoreticky připraven, byla to pro mě zcela nová zkušenost."