Ve čtvrtek večer se totiž na nájezdu na stezku Hradečnici nedaleko Zděné Boudy stalo neštěstí, které nemá obdoby. Dva muži tu káceli strom, který spadl přímo na cyklistu ve věku 73 let. Ten svým zraněním druhý den podlehl.

Městské lesy se snaží v těžbě dřeva vycházet lidem z Hradce maximálně vstříc. „Funguje to takhle už několik let a nikdy s tím nebyl žádný problém," upozorňuje Lukáš Hýsek, který má na starosti prodej a výkup dříví.

Dvojice mužů, která v osudnou chvíli strom kácela, k tomu měla vyřízená veškerá povolení. „Měli sprejem přesně označený starý suchý strom, který mohou skácet. Na místo je dovedl hajný, byli upozorněni, že je vše na vlastní nebezpečí," dodává Hýsek.
Dřevorubci amatéři se však zřejmě rozhodli, že vyznačený strom je pro ně málo a vyhlídli si jiný. Tentokrát vysoký zdravý smrk hned u asfaltového okruhu o průměru přes třicet centimetrů.

Při kácení se jim koruna zasekla do větví sousedního stromu. Smrk se proto snažili rozhoupat a nevěnovali pozornost dění na cestě. Uvolnit se jim ho podařilo právě když tudy projížděla dvojice cyklistů. Jednoho z nich padající strom přímo zasáhl.

Tragédie, která se stala jen zhruba třicet metrů od Zděné boudy, otřásla cyklisty i bruslaři, kterými se v městských lesích jen hemží. „Ještě teď jsem v šoku. Jezdím tu skoro denně na bruslích a vždy se sluchátkama. Padající strom bych neslyšela," netají své zděšení studentka Pavla Rezlerová.

„Lidé si myslí, že jsou tu v pohodě, protože tu nejezdí auta a tak si nedávají pozor. Očividně to ale na okruhu tak bezpečné není," diví se Pavla Rezlerová.

Pozdvižení nehoda vyvolala i na Zděné Boudě – oblíbené zastávce lidí sportujících na Hradečnici. „Vůbec jsme nevěděli, co se stalo. Viděli jsme tu večer projíždět sanitku a všichni se divili, co se to děje," říká zaměstnankyně restaurace a penzionu Jana Hamplová. Co vlastně se v lese přihodilo, netušila většina cyklistů ani den po nehodě.

Případ nyní řeší policisté s podezřením na usmrcení z nedbalosti. „Městské lesy zatím do záležitost nijak zasahovat nebudou, uvidíme, jak dopadne šetření policie," naznačuje Lukáš Hýsek.

Veronika Skřivanová, Michaela Zumrová