Magazín Víkend vychází 29. květnaMagazín Víkend vychází 29. květnaZdroj: DeníkHlavní rozhovor

Michal Prokop
Během svého comebacku před patnácti lety zpíval MICHAL PROKOP písničku se stručným názvem 64. „Jó až mi bude šedesát a čtyři, to bude mejdan samej fór, z mládí mi přiletí upíři zazpívat When I’m Sixty Four.“ No a teď se to číslo změnilo na 74. „Přes všechny možné trable je to pořád stejný rock’n’roll,“ říká veterán českého bigbítu, kterému právě vyšla zbrusu nová deska Mohlo by to bejt nebe… Po devíti letech, jež uplynula od vzniku minulého CD Sto roků na cestě, ho na něm opět doprovází kultovní kapela Framus Five. V partě ostřílených muzikantů nechybí kníže rockových houslistů Honza Hrubý ani kytarový guru Luboš Andršt, za kterého však musel v určité chvíli převzít štafetu jiný frajer – Michal Pavlíček.

Hlavní téma

Elektrokola - na co si dát pozor při nákupu elektrokola a proč jsou dnes tak v kurzu
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla. Ještě před 100 lety to téměř jistě platilo o sedle koně. V současnosti však okřídlená fráze platí pro úplně jiná sedla. Ta na bicyklech. S rychlostí koně si však nic nezadají. A díky rychle rostoucímu segmentu takzvaných elektrokol se na svět tímto způsobem může dívat stále více lidí. I ti, kterým by věk či zdravotní stav nasednou na klasické kolo zabránily.

Historie

Kde se vzalo hojně užívané spojení, že má někdo o kolečko navíc nebo že mu kolečko přeskočilo?
„Má o kolečko víc“ neb „přeskočilo mu kolečko“: ta rčení mohla vzniknout jen v době, kdy kolečka v hodinách byl jediný jemný mechanism, ze kterého si lidé mohli brát příklad přesnosti a pořádku; kdybychom byli tak živě a názorně tvořiví ve své mluvě jako naši předkové, museli bychom mít spíš chybné zapojení, o drát víc nebo banánek v nepravé zdířce; zkrátka bylo by to něco z rádiového přijímače.

Obyčejný život

Rozhovor s autorem úspěšných únikových her
Roku 1914 čekal důlní město Minetown všední pracovní den. Toho rána se vydaly skupiny horníků na každodenní směnu do místního dolu. Nikdo z nich však netušil, že hluboko pod zemským povrchem objeví něco, co změní jejich životy navždy. O sto let později se nešťastnou náhodou ocitáte v domě jednoho z havířů a jediná cesta na povrch je přes dům plný nástrah. Zní to strašidelně? Také že je.

Ale naštěstí tato situace není reálná, jde jen o únikovou hru, kterou vymyslel Radek Babáš z Brna. Kouzlu této zábavy propadl před šesti lety. Jeho firma Ztraceni v domě nabízí na české poměry unikátní únikové hry, které se odehrávají na ploše celého domu.

Seriál Svět whisky

Ve třetím díle seriálu o tajích nejslavnějšího destilátu světa odborníci prozradí, jak je pro výslednou chuť whisky důležité zrání v sudech a jak vlastě probíhá
Že whisky zraje v sudech, nejspíš ví každý. Ale co se tam ve skutečnosti odehrává, jak musejí být sudy připravené, kolik let má kvalitní whisky zrát a jaký to má vliv na její výslednou chuť. Vše o zrán přináší další díl seriálu Víkendu Svět whisky.