So 16.00: Sokol Hradec Králové (8. místo, 2 body) – VŠ Praha (9. místo, 2 bodů).

Vybojovat první letošní vítězství. S takovým přáním vstoupí hradecké lvice do souboje s pražským soupeřem. Sokolky v úvodu soutěže utrpěly dvě těsné porážky, nejprve v derby v Trutnově (67:72) a před týdnem doma s Karlovými Vary (71:79), navíc ve čtvrtek podlehly i v Prešově (58:79) v utkání Středoevropské ligy.

„My jsme si dali za cíl úvodní tři domácí zápasy vyhrát, což už nesplníme kvůli prohře s Karlovými Vary minulý týden. Rozhodně chceme už tu smůlu protrhnout a uspět. Stejně tak i za týden se Strakonicemi,“ říká hradecký trenér Miroslav Volejník.

Jeho týmu se na pražské VŠ nedaří. Vloni s ním třikrát prohrál, z toho dvakrát doma. „Věřím, že i tuto sérii zlomíme. Soupeř má mladý kolektiv s vysokými hráčkami a robustními pivotkami. S tím se musíme vyrovnat,“ dodal kouč.

So 17.30: Kara Trutnov (6. místo, 3 body) – BK Pliska Studánka Pardubice (10. místo, 2 body).

Na prestižní souboje mají v Trutnově na úvod sezony štěstí. Nejprve derby s Hradce, pak pohár s německým Wasserburgem a nyní další východočeský souboj. Domácí tým si je vědom, že proti nováčkovi jde coby favorit a po třech kláních o body začíná být s hrou spokojen i trenér. „S větší zápasovou praxí se naše výkony lepší. Rádi bychom předváděli jednoduchý basketbal s aktivní obranou a agresivním přechodem do útoku,“ prozradil trutnovský Martin Petrovický.

Studánka poprvé opouští svojí rezidenci. A hned se představí na palubovce účastníka Středoevropské ligy.

„Trutnov známe, jedná se o silného protivníka. Pokusíme se o co nejlepší výsledek. Nesmí nás položit fakt, když se nám bude soupeř bodově vzdalovat. Holky musejí makat po celých čtyřicet minut. Snažíme se na tréninku přizpůsobit rychlosti, ve které se ŽBL hraje. Celý týden jsme pilovali také střelbu a doskoky,“ říká pardubický kouč Roman Chocholouš. (jt, to, zz)