Vítězství Kary 78:72. Takový výsledek se 7. října zrodil v Hradci Králové při letošní první konfrontaci východočeských basketbalistek v nejvyšší soutěži. Dnes se hraje odveta. Duel v trutnovské hale ZŠ Komenského začíná v 17.30 hodin.

Tématem číslo 1, jež se před derby probírá, je start Dariny Mišurové. Kapitánka Kary si minulý týden v Prešově poranila kotník a lékaři jí naordinovali dvoutýdenní klid.

„Uvidíme, jak se bude cítit. Zatím to nevypadá na žádné velké hraní,“ prozradil trutnovský trenér Martin Petrovický. Stav trutnovské ostrostřelkyně se ovšem podstatně zlepšil. „Už jí to nebolí. Zkusí se rozcvičit a pak bude záležet na průběhu utkání,“ nevyloučil lodivod Kary možnost, že by Darina Mišurová do zápasu z lavičky mohla naskočit.

„Už ve čtvrtek ale máme doma Vídeň, takže riskovat nějaké zhoršení jejího zdravotního stavu by nebylo dobré,“ řekl Petrovický s výhlídkou na blížící se důležitý souboj ve Středoevropské lize.

Pozitivní zprávou pro trutnovský tým je návrat dvou opor, Hartigové a Komžíkové, které v zápase proti USK Praha (67:108). „Doma se snažíme hrát aktivně, rychlé družstvo má ale i Hradec, který určitě bude chtít odčinit domácí porážku s Valosunem. Očekávám bojovné a dramatické utkání,“ prohlásil Petrovický.

Lvice v minulém kole utrpěly na domácí palubovce nečekaný debakl od brněnského Valosunu (55:84). „Probíraly jsme to se zkušenějšími hráčkami. Řekli jsme si, co je potřeba zlepšit, co změnit, v čem přidat. Holky, hlavně ty mladší, si z toho musejí vzít ponaučení,“ říká hradecký kouč Miroslav Volejník.

První vzájemný duel rozhodla ve prospěch Kary famózním výkonem Darina Mišurová. Tentokrát bude s největší pravděpodobností chybět. „Zranění nikomu nepřeju. Darina je výborná hráčka, ale Trutnov má dalších šest, sedm zkušených basketbalistek. V derby je vzhledem k aktuální formě obou týmů favoritem,“ tvrdí Volejník, který kromě Horákové (po operaci křížového vazu) nemůže stále počítat také s rozehrávačkou Lucií Kysilkovou. „Už začíná jezdit na rotopedu. Svalové zranění nemá cenu uspěchat. Pro nás jsou důležitější další zápasy. Přesto chceme Karu potrápit,“ uvedl Volejník.

MICHAL BOGÁŇ, PAVEL KRÁL