Nemůžete se dočkat Vánoc a s nimi spojeným přísunem dárků? Tak vyrazte dnes na basketbal. Podávat se totiž bude východočeské derby dvou rivalů a oba kolektivy se budou hodně snažit, aby právě svým příznivcům dopřály tu nejlepší vánoční nadílku.

Lvice mají před prestižním duelem v nohách středeční utkání Středoevropské ligy ve Wasserburgu (65:87). „Dlouhé cestování je vždycky nepříjemné. Musíme se s tím vyrovnat a pokusit se Trutnov zaskočit,“ pravil hradecký trenér Miroslav Volejník. Vrásky na čele mu dělá zdravotní stav kádru. ,,Není to úplně ideální. Trochu nás v týdnu trápily nemoci a zranění. Uvidíme, v jaké sestavě nastoupíme.“

V soutěžních utkáních na sebe východočeští rivalové narazili dvakrát. Pokaždé z toho byla vyrovnaná bitva. Poprvé zvítězila Kara 72:67, v pohárovém duelu se radovaly lvice (79:77). ,,Dva body by pro nás měly cenu zlata. Svátky by se trávily příjemněji. Po Novém roce nás čeká těžká venkovní šňůra. Zajíždíme do Karlových Varů, na VŠ Praha a do Strakonic. Rádi bychom Trutnovu oplatili porážku z prvního kola. Z tabulkového hlediska by případný úspěch byl velice důležitý,“ pronesl hradecký kouč.

Trutnovská Kara přijíždí do Hradce v roli čtvrtého celku aktuální tabulky Excelsior Ženské basketbalové ligy. Stejně jako domácí lvice, také tým z Krkonoš letos bojuje na třech frontách. Vedle domácí ligy a poháru sehrály svěřenkyně kouče Martina Petrovického hned šest duelů ve Středoevropské lize, únavu si ale hostující kolektiv nepřipouští. „Budeme kompletní, zdravotní problémy nemáme. Možná nějaké drobné nachlazení spojené s nízkými teplotami, ale jinak se cítíme v plné síle,“ potěšil na úvod své fanoušky Martin Petrovický.

Diváci se dnes rozhodně mají na co těšit. Již otevírací duel soutěže nabídl v Trutnově dramatický basket, v němž Hradec dlouho vedl vysokým rozdílem, nakonec se ale po prodloužení radovala Kara. Ta si také v tabulce drží výrazně lepší postavení, na to ale hosté spoléhat nehodlají. „Kdepak, s Hradcem půjde o derby. V těchto zápasech je úplně jedno, jak se týmům doposud dařilo. Ať se setkáváme v domácí lize nebo jiné soutěži, vždy je to o tom, jak se obě družstva připraví přímo na tento zápas. A já jsem si jist, že Hradec proti nám bude připraven dobře. Tyto duely bývají zdravě vyhecované a pro oba týmy je to svátek,“ přidal poznatky Petrovický.

Duel dvou rivalů začne v hradecké hale v sobotu v 16 hodin a dá se očekávat vysoká návštěva. „Pro diváky to bude takový vánoční dárek, protože týmy do zápasu dají všechno,“ slíbil Martin Petrovický.

PAVEL KRÁL, TOMÁŠ OTRADOVSKÝ