,,Do samotného závodu zbývají ještě tři týdny. Cítím, že forma jde nahoru,“ poznamenal Nýdrle. ,,Teď mi to docela střílí. Hlavně, aby to vydrželo a nespadlo to dolů,“ modlí se Slavíček.

Oba se na jeden z vrcholů sezony těší, střelnice v Baku by jim měla vyhovovat. ,,Byli jsme tam minulý rok na Světovém poháru. Jde o krásnou střelnici s horizontem, kde sice pořád fouká vítr, ale s terči to naštěstí nijak extra nehýbá,“ objasňuje Slavíček. ,,I proto teď jezdíme střílet do Pardubic, kde je také horizont. Je potřeba si na to zvyknout,“ doplnil svého oddílového kolegu Nýdrle.

On sám byl vloni velice blízko životního úspěchu, na ME v Lonatu mu k medaili scházel jen kousíček štěstí. Po nepovedeném rozstřelu z toho bylo čtvrté místo. ,,Dopředu se nedá nic plánovat. Je potřeba se soustředit na každou ránu. Trošku jsme s trenérem Sychrou předělávali techniku a ještě jsem si musel zvyknout na náročnější kondiční přípravu. I proto možná nebyla první polovina sezony nic moc, ale už to jde nahoru,“ říká Nýdrle, který do hradecké Dukly přestoupil v zimě z brněnské Komety. ,,Bylo potřeba něco malinko změnit. Člověk stárne, postřeh se také zhoršuje. Měl jsem to od dvaceti postavené na reakcích, teď je mi o osm víc, museli jsme to uzpůsobit.“

Slavíček vykazoval v nominačních závodech vysokou výkonnost. Naposledy ovládl Velkou cenu Hradce Králové v luxusním základním nástřelu 123 terčů ze 125 možných. ,,Kéž by to pokračovalo. Můžete mít den, kdy trefíte všechno nebo taky propadnout. Snad bude platit první varianta,“ doufá Slavíček.

Družstvo skeetařů obhajuje v Baku stříbro. Třetím do české party bude brněnský Jakub Tomeček. ,,S tlakem se musíme vyrovnat. Myslím, že máme solidní naději udělat opět dobrý výsledek,“ míní Nýdrle. ,,Chtěl bych medaili,“ nepáral se s odpovědí Slavíček.

Dukla Hradec Králové vyšle na šampionát do Ázerbajdžánu celkem osm brokařů. Mělo jich být devět, jenže junior Matěj Vaněk si nešťastně zlomil malíček na pravé ruce. ,,Moc mě to mrzí. Bylo to pro něho velká šance,“ povzdechl si oddílový šéftrenér Radek Jančík.

Největší naděje se na trapu zákonitě vkládají do olympijského vítěze z Pekingu 2008 Davida Kosteleckého, kterého ještě před mistrovstvím Evropy čeká exhibiční závod v Itálii. Kostelecký prokazuje v posledních týdnech vynikající formu. Naposledy sestřelil na Velké ceně Shooting Hrdlička v Brně 124 terčů. Minul tedy jen jednou. S podobným výsledkem by mu finále v Baku určitě neuteklo.

Střelci Dukly HK v nominaci do Baku
Trap muži: David Kostelecký; trap junioři: Fábio Beccari, Svatopluk Konop; skeet muži: Miloš Slavíček, Tomáš Nýdrle; skeet junioři: Jaroslav Lang, Jan Horký; skeet ženy: Libuše Jahodová.