Město pod Bílou věží se již dávno zapsalo na vytrvaleckou mapu ČR jako dějiště největší podzimní běžecké akce u nás. Pátý ročník populárního Olfincar Hradeckého půlmaratonu a 3. ročník ČSOB Maratonu Hradec Králové se uskuteční v neděli 8. října. Start i cíl jsou tradičně umístěny na Malé náměstí v centru města.

„Rychlá trasa je již roky prověřena a tak není důvod cokoli měnit. Právě koncept jednoho okruhu uprostřed hradeckých lesů, které hrají všemi podzimními barvami, je lákadlem pro několik tisícovek běžců,” říká ředitel závodu Roman Šinkovský o běhu, který několik let patří mezi nejvýznamnější společenské akce města v rámci projektu Regina.

Novinkou v letošním roce bude certifikace trati, což přiláká celou českou špičku, která si bude chtít vylepšit osobní rekordy. Dosavadní nejlepší časy na půlmaratonské distanci drží z roku 2015 Jan Kohout (1:06:18) a Monika Preibischová (1:16:17). Celková účast je odhadovaná až na 2500 závodníků, které bude na trati povzbuzovat zhruba 4000 diváků.

Program začíná již 7. října v OC Futurum, kde si závodníci v klidu mohou vyzvednout startovní tašky a prohlédnout expozice partnerů závodu. Nedělní bohatý program začíná dětskými závody v blízkých Žižkových sadech. V 11.15 hodin startují maratonci a ve 12.30 hodin hlavní závod na 21,097 km, kterého se mohou zúčastnit jak jednotlivci, tak i dvojice (2x 10,5 km) a štafety (4x 5,25 km).

Následně budou vybíhat účastníci 2. ročníku charitativní akce Kingspan běž proti rakovině. Jedná se o nesoutěžní pochod či běh na 5 km. Trasa vede kolem řeky Orlice a je vhodná pro širokou veřejnost. Unikátní koncept akce je druhým rokem neměnný: celé startovné jde na podporu Onkologické kliniky FN HK a za každého účastníka navíc generální partner akce, společnost Kingspan, daruje 300 Kč na stejný účel. Transparentní konto akce je otevřeno celoročně.

Loňská premiéra přinesla hradecké onkologii 319 400 Kč, které byly použity na nákup indikátorů pro léčbu brachyoterapie v nové magnetické rezonanci, což umožnilo okamžitou léčbu rakoviny děložního čípku.

Celý den budou navíc probíhat doprovodné akce pro celou rodinu. Více naleznete na webu pořadatele www.sportvisio.cz.   (rš, pt)