Povedený zápas mají za sebou házenkáři Jičína.V osmifinále Českého poháru dokázali porazit silnou Plzeň 32:31, díky čemuž si zajistili postup do čtvrtfinále této soutěže.

Svěřenci kouče Petra Mašáta dali v domácím utkání zapomenout na víkendovou prohru v extralize z palubovky Frýdku-Místku, kde padli jasně 30:36. Plzeňského obhájce pohárové trofeje dokázali porazit v krátkém sledu dvakrát po sobě, když před týdnem a půl vyhráli duel nejvyšší domácí soutěže 29:20.

V osmifinále Českého poháru se střelecky blýskl především Libor Horut, který zaznamenal osm branek a nasměroval Jičín za cenným vítězstvím. Dařilo se ale i dalším střelcům. Drbohlav, Kovařík a Krahulec vstřelili po pěti gólech.

HBC Ronal Jičín – Talent Robstav-M.A.T. Plzeň 32:31 (17:14). Sestava a branky Jičína: Machalický, Veverka – Horut 8 (3 sedmičky), J. Drbohlav 5, Kovařík 5, Krahulec 5 (2), Miľko 3, Kostelecký 2, Hlava 2, Dolejší 2, Bareš, Masák, Bíšek, Škalda, M. Knittl, P. Matouš. Nejvíce branek Plzně: Stehlík 8, Šindelář 5. Diváci: 320.

„Přestože jsme do zápasu vstupovali s absencemi Šulce, Kolce a Groha, cílem bylo i tentokrát proti Plzni uspět. Začátek utkání nám příliš nevyšel, hosté se zaslouženě rychle ujali vedení o tři branky, které drželi až do osmé minuty. Poté jsme se ale především zásluhou skvěle hrajícího Horuta zvedli a obraz hry se změnil. Díky jeho aktivitě a důrazu v zakončení jsme vývoj skóre dokázali otočit ve svůj prospěch a vedení jsme drželi až do konce prvního poločasu,“ zhodnotil úvodní třicetiminutovku Aleš Babák, asistent jičínského trenéra.

„Po změně stran Plzeň zaktivnila obranu, s čímž jsme si nejprve věděli rady a odskočili jsme na 22:17. S přibývajícími minutami se v naší hře objevilo několik nepřesností, které zkušený soupeř potrestal a vyrovnal na 23:23. Poslední čtvrtina duelu přinesla vyrovnaný průběh, v němž jsme nakonec slavili nejtěsnější výhru. Vzhledem k průběhu zápasu jsem přesvědčen, že jsme o jednu branku byli lepší a postup do čtvrtfinále Českého poháru si zasloužili. Těší nás bojovné kolektivní představení celého týmu podpořené individuálním výkonem Horuta,“ doplnil Babák.

Východočeši budou chtít podobný výkon zopakovat v sobotním extraligovém duelu proti lepšícímu se Zubří. Hraje se v Jičíně od 18 hodin. Ronal do utkání půjde díky lepšímu postavení v tabulce jako mírný favorit. Zubří je totiž zatím osmé (9 bodů), zatímco Jičínští figurují na páté příčce (11 bodů).

Marek Červený
Červený o Macau: Podobný závod není