Česko vs. Jagupova. Tak by se dala nazvat první půle úvodního duelu skupiny A. Vítěz? Hvězda francouzského mistra Villeneuve d'Ascq-Lille.

Pětadvacetileté křídlo bylo rozdílovou hráčkou na palubovce. Přesně střílela, nahrávala, doskakovala. Když se rozeběhla s míčem, byla jako tank. Všem ukázala, že právem patří mezi Top evropské hráčky. No a když se k tomu přidalo střelecké trápení „červených“, zrodila se prohra.

Z hororové říše… Dobře do utkání vstoupit. Tisíckrát omílaná věta. Jenže české basketbalistky jako by ji neznaly. V úvodu se jim absolutně nedařilo vůbec nic.

Jestli si český fanoušek myslel, že to nemůže být ve druhé čtvrtině horší, tak se spletl. Bylo. Soupeřky z východu Evropy diktovaly tempo hry a před jejím koncem posunuly svůj náskok na jednadvacet bodů (40:19). Poslední slovo sice patřilo našim děvčatům, nicméně poločasový pohled na kostku v hale mrazil!

„Dostáváme hrozně jednoduché koše a samy se v útoku nadřeme,“ glosovala první půlku česká rozehrávačka Tereza Vyoralová.

Po cestě z kabiny se patrně Ukrajinky nakazily od Češek střeleckým zánětem. Za sedm minut třetí čtvrtiny padly na každé straně nicotné čtyři body.

V úvodu závěrečného kvartálu stáhly Lvice ztrátu na jedenáct bodů a čtyři minuty před koncem dokonce na osm. Jejich soupeřky však žádné drama nepřipustily a dokráčely si pro důležitou výhru.

Moment zápasu
První koš ze hry: Češky nechaly střelný prach v hotelu. Nepočítejme tři proměněné trestné hody ze šesti, tak úvodní koš dala Kia Vaughnová až v čase 6:07. Dvojkou snižovala dvojciferné manko.

Ukrajina - Česká republika 59:47 (42:23)

Fakta – body: Jagupova 21, Udodenko 10, Moss 7, Olkhovyk 6, Dorogobuzova 5, Maznichenko a Malashenko po 4, Bilotserkivska 2 – Vaughnová 16, Vyoralová a Hanušová po 8, Kat. Elhotová 7, Záplatová a Burgrová po 4. Rozhodčí: Jurasova (Srbsko), Tomicova (Chorvatsko), Rosso (Francie). Fauly: 20:19. Trojky: 6:1. Trestné hody: 15/13 – 12/6. Doskoky: 50:38. Diváci: 4197. Čtvrtiny: 24:13, 18:10, 4:10, 13:14.