Z někdejšího sparťana se od začátku letošního roku stala posila královéhradecké formace PSK Whirlpool–Author. A rozhodně byla platná. Cyklista MARTIN HEBÍK se v prvním roce mezi profesionály dokázal prosadit. V jedné etapě těžkého závodu Okolo Portugalska vybojoval cenný bronz. Na domácí půdě už od začátku ovládl trilogii Czech Cycling Tour. Přesto „Heba“, jenž ve středu oslaví sedmadvacáté narozeniny, nehodnotí sezonu jako příliš vydařenou. Chtěl prostě ještě víc.

Ale zase tak špatné to nebylo. Nemyslíte?
Upřímně řečeno, spokojený moc nejsem. Čekal jsem, že bude malinko lepší. Na druhou stranu jsem vstoupil do nového prostředí a jezdil úplně jiné závody, než na které jsem byl zvyklý. Všechny byly hodně obtížné a člověk se už tak neprosazoval. Trochu jsem si spravil chuť až v samotném závěru.

V dresu PSK Whirlpool jste prožil první rok. Splnila nejlepší česká stáj vaše očekávání?
Celkově jsem s týmem hodně spokojený. Všechno funguje, jak má, takže tahle stránka je absolutně v pořádku. Jenže sám od sebe jsem čekal trochu víc. Výkonnost a formu se mi nedařilo naladit tak, jak jsem si přál. Vždycky tomu něco chybělo.

Na domácí scéně jste byl od úvodu lídrem trilogie Czech Cycling Tour a vedení jste udržel až do konce. Jakou cenu má pro vás toto vítězství?
Ten podnik je dobrá myšlenka. Pro jezdce i diváky je určitě zajímavý. Věřím, že by se z něj mohla stát tradice. Osobně jsem spokojený s celkovým výsledkem i jeho průběhem. Všichni cyklisté to brali poměrně prestižně. Snaha nejlepších byla navíc pěkně finančně odměněna.

O vítězství rozhodl definitivně až závěrečný závod celé série na Staroměstském náměstí v Praze. Byl poslední souboj s největším konkurentem Aloisem Kaňkovským hodně těžký?
Po celou dobu jsem si ho hlídal a snažil jsem se držet za ním. Neměl jsem strach, že by mi ujel. Spíš šlo o to, abych se nedostal do nějaké kolize. Nakonec se rozhodlo až v závěrečném spurtu. V předposlední zatáčce jsem měl menší konflikt s jedním závodníkem, ale oba jsme to zvládli v klidu.

Který závod v uplynulé sezoně byl pro vás nejlepším?
Určitě musím vyzdvihnout etapové klání Okolo Portugalska. To byl krásný podnik se vším všudy. Líbilo se mi zázemí, jak všechno fungovalo, etapy byly perfektní. Nebylo tomu co vytknout a navíc se mi jednou podařilo dojet třetí. Při takové úrovni si myslím, že to je dobré.

Nyní máte zaslouženou pauzu. Užíváte si?
Po posledních závodech jsem ještě trénoval, abych sezonu neuzavřel příliš brzy a přestávka nebyla moc dlouhá. Teď už relaxuji a věnuji se věcem, na které během sezony není čas. Jelikož se chystám stěhovat do nového, tak tentokrát žádná dovolená na programu nebyla. S tréninkem zase začnu zhruba v polovině listopadu. (pp, pt)