„Jezdím sem bavit sebe i diváky hrou šachů a možná v některých momentech předcházejících ročníků jsem nebyl dostatečně důsledný i v tom sportovním smyslu slova,“ řekl Štoček.

Letos to vyšlo. Pardubický triumf má nyní pro Štočka velmi specifickou příchuť. Na festivalu, který letos oslavil třicáté narozeniny, si letos připsal již šestadvacátou účast. A zároveň první velký triumf v hlavním turnaji.

„Měl jsem z dřívějších let dělené první místo, což mně osobně stačí, ale pro publikum je tento výsledek samozřejmě vděčnější, takže to udělalo velkou radost i mně,“ připomněl Štoček.

K celkovému vítězství mu pomohla výhra v závěrečném kole. „V momentě, kdy se ukázalo, že další dvě klíčové partie skončily remízou, byla moje pozice už natolik vyhraná, že k nervozitě nebyl důvod,“ dodal vítěz.

Druhé místo obsadil domácí Viktor Láznička, který zakončil turnaj remízou s Adamem Kozakem. Cílená hra na remízu v podání soupeře vedla ke splnění velmistrovské normy maďarského hráče.

Se třetí pozicí se musel spokojit obhájce prvenství Sergej Movsesjan, který nedokázal porazit českého reprezentanta Vlastimila Babulu. I když se dlouho pohyboval v čele, tak na svůj čtvrtý triumf nedosáhl.

Lada Vondrová a Zuzana Hejnová
Souboj generací pro Vondrovou. Spokojená Hejnová je ráda, že se pěkně proběhla

Konečné pořadí

Velmistrovský turnaj Pardubice Open 2019: 1. Jiří Štoček 7,5 bodů, 2. Viktor Láznička, 3. Sergej Movsesjan (Arménie), 4. Michail Demidov (Rusko), 5. Adam Kozak (Maďarsko), 6. Vlastimil Babula, 7. Pier Luigu Basso (Itálie), 8. Jorden van Forrest (Nizozemsko), 9. Vojtěch Plát, 10. Viktor Gažík (Slovensko) všichni 7 bodů.