Cyklistická stáj Elkov Author má za sebou jednu z nejlepších závodních sezon za celou dobu své historie. Jezdci hradeckého týmu si v letošním roce připsali celkem 12 vítězství v UCI závodech, k nimi přidali vítězství na MČR v silničním závodě i v časovce a ovládli i seriál Českého poháru.

Vrcholem pak byla kvalifikace na mistrovství světa v týmové časovce, které se uskutečnilo v rakouském Innsbrucku, kde formace Elkov Author obsadila 12. místo a dokázala porazit i World Tour týmy. Celkovým účet za tento rok činí 1115 UCI bodů, tým v současné době drží 14. pozici v soutěži UCI Europe Tour a 1. místo mezi UCI Continental týmy.

Sezona 2018 je však minulostí a Elkov Author se již připravuje na tu nadcházející. Tím nejdůležitějším je sestava. Ta bude mít velmi těžký úkol: navázat na letošní výsledky. Těm dominoval Josef Černý, který se však v příští sezoně objeví ve World Tour týmu CCC (dříve BMC Racing Team).

V roce 2019 bude sestavu východočeské stáje tvořit 10 závodníků. Na soupisce zůstávají Jan Bárta, Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Michael Kukrle, Jakub Otruba a Matěj Zahálka. Ty doplní František Sisr, který přichází z týmu CCC Sprandi Polkowice, letošní sezonu zahájil vítězstvím na jednorázovém závodě kategorie HC Ronde van Drenthe. Druhou posilou je Karel Hník z Pardus – Tufo Prostějov, jenž má za sebou dvouletou zkušenost z ProContinental celků Verva a Cult Energy. Dalším závodníkem, který posílí hradecký tým, je Dominik Neumann. Ten v úvodu letošní sezony prodělal těžké zranění, ale stihl se vrátit do závodního kolotoče a zajíždět stabilní výsledky. Desátým do party bude mladý Matěj Štibingr z pražské Dukly, jenž by měl být nadějí do kategorie U23.

„Absolvovali jsme skvělou sezonu, po níž se však bohužel nevyhneme změnám v sestavě. Odchod Černého do nejvyšší soutěže je pro nás vlastně úspěchem. Tým se v roce 2019 zúží o jedno člověka, ale pevně věřím, že dobrá parta a motivace k závodění pomůžou k dalším skvělým výsledkům,“ uvedl Vladimír Vávra, ředitel týmu.

„Karel Hník je se svými předpoklady jasným vrchařem, který by nám měl v kopcích pomoci a vrátit se ke svým kvalitním výsledkům. Matěj Štibingr se v Dukle věnoval rovnoměrně dráze i silnici a do budoucna by měl být velkým příslibem, neboť má chuť trénovat i závodit. Dominik Neuman prokázal své kvality již minulý rok, když dokázal vyhrát Český pohár v kategorii U23. Letos ho bohužel postihlo zranění na jarní Bíteši, ale dokázal se rychle vrátit a znovu ukazovat, že je velkou nadějí české cyklistiky. Typově jde o podobného jezdce jako je Josef Černý. Umí přejet kopec a je i rychlý ve spurtu. František Sisr je cyklista se stabilní výkonností, hodí se hlavně na klasikářské závody. Velkým plusem pro nás je i množství UCI bodů, které přinese do týmu. To by nám mělo pomoci dostat se do první trojice mezi kontinentálními týmy v rámci UCI Europe Tour a tím si zajistit automatické pozvánky na závody první a druhé kategorie,“ popsal Vávra nováčky.

Elkov Author čeká tradičně v listopadu první společné setkání na domácí půdě v Hradci Králově. Následně se tým přesune do španělského Calpe, kde budou závodníci skoro až do Vánoc najíždět první objemy po zasloužené dovolené.

TŘETÍ ZLATÁ MEDAILE. Úpický silák Petr Hron (vpravo) se může pochlubit třetím titulem mistra svět
Silák Hron je potřetí v řadě mistrem světa