Velké překvapení se odehráno na palubovce v Třebši. Prvoligoví basketbalisté Sokola Pražské Předměstí Hradec Králové 2 v rámci čtvrtého kola Českého poháru dokázali porazit extraligový tým MMCITÉ Brno rozdílem sedmi bodů a slavili postup do další fáze. Utkání se odehrálo ve skvělé atmosféře hojně zaplněné haly.

V dalším kole tuzemské pohárové soutěže by se měli Východočeši střetnout s Prostějovem, tedy dalším mužstvem z Kooperativa NBL.

Sokol Hradec Králové 2 Pražské Předměstí – MMCITÉ Brno 79:72 (17:19, 36:36, 55:48). Body: Šírek 22, Kiršbaum 17 (18 doskoků), Mahler 15, Macela 12, Švandrlík 6, Majerík 4 (12 doskoků), V. Tomáš 3 – Zachrla 25 (7 trojek), Prášil 17, Prachař 12, Egwuonwu 8, R. Pumprla 6, Šmíd 4. Trestné hody: 18/14 – 17/8. Doskoky: 47:36.

Ačkoliv hosté přijeli pouze se šesticí hráčů, přesto byli vzhledem k příslušnosti v nejvyšší soutěži favority. Domácí se nezalekli ostřílených borců z Kooperativa NBL a od začátku zápasu chtěli dokázat, že mají na dosažení dobrého výsledku.

V průběhu celého vyrovnaného utkání byli Královéhradečtí v těsném vedení, pouze konec první části posunul na chvíli do sedla brněnský tým (17:19). V poločase svítilo na ukazateli nerozhodné skóre 36:36. Od té doby se MMCITÉ Brno do vedení již nedostalo. Ve čtvrté části ještě dokázalo vyrovnat na 61:61, ovšem koncovku duelu zvládli domácí hráči znamenitě a mohli se zaslouženě radovat z nečekaného vítězství 79:72.

V přestávce mezi čtvrtinami se představila taneční dvojice Anička Váňová – Pavel Rozsypal mladší, sedmý pár nedávného mistrovství světa v Salze. Oba jsou příslušníky taneční školy Bonstep Hradec Králové, která v prázdninovém kempu pro nejmladší adepty basketbalu připravila pohybovou průpravu v rytmu Hip-Hop.

Lubomír Peterka, trenér Sokola Pražské Předměstí Hradec Králové 2: „Jsem opravdu velmi šťastný – za hráče, za hradecký basketbal i sám za sebe. Je to poprvé, co porážíme extraligový celek. Kluci bojovali, od začátku utkání na nich byla vidět velká snaha o úspěch v tomto duelu. Děkuji všem za odvedený výkon. Samozřejmě vždycky se chyby najdou, ale tentokrát je radost z vítězství posouvá na vedlejší kolej. Děkujeme všem fanouškům za skvělou diváckou kulisu. Myslím, že náš výkon byl tou nejlepší pozvánkou na nedělní pokračování první ligy, ve kterém hostíme východočeského rivala – tým BK Synthesia Pardubice."

Odměnou pro královéhradecké hráče i fanoušky bude v pátém kole Českého poháru pravděpodobně další extraligový celek zvučného jména – Ariete Prostějov. Jeho dres v současné době obléká královéhradecký odchovanec Jan Tomanec, Ondřej Peterka, který do loňského roku mohl hostovat v prvoligovém královéhradeckém týmu, a současný hostující hráč Radovan Kouřil.