Nepotvrdil se tip hlavního organizátora Saši Mráze, že trofej letos poputuje na východ. Zůstala v hlavním městě.

Na velké finále, které je tradičním vrcholem halové sezony AVL, se sjelo čtyřiadvacet nejlepších celků republiky. Vyhrál ten, který během dne neprohrál jediný zápas.

„Družstva byla nasazena do tříčlenných skupin podle loňského pořadí regionů. Vítězové skupin pak měli v play-off možnost bojovat o celkové první místo," vysvětlil systém turnaje hlavní organizátor soutěže Saša Mráz.

Rozhodující utkání celostátního klání AVL proti sobě vůbec poprvé postavilo Petra Boulu a Miroslava Šotolu. Přestože oba působili v nejlepších českých extraligových klubech, nikdy předtím se spolu neutkali.

Jednačtyřicetiletý Šotola, kdysi opora Českých Budějovic, je dnes jedním z klíčových hráčů Dorotky Máchalové, o devět let mladší Petr Boula, který výrazně pomohl Slušnýmu oddílu k vítězství, býval hráčem Příbrami.

„Už je to tak, že si někdejší profesionální volejbalisté v AVL užívají svůj volejbalový důchod," potvrzuje hlavní organizátor soutěže Saša Mráz.

Kdybychom ve velkém finále vybírali nejpřínosnějšího hráče, byl by jím pravděpodobně právě Petr „Píďa" Boula. „Ten to Slušnýmu oddílu rozhodl. Nedokázala ho ubránit ani Kia-Ora, ani Dorotka Máchalová," uvedl Mráz.

Slušnej oddíl zdolal Dorotku Máchalovou, jež měla výhodu domácího prostředí, 2:0 (25:20, 25:20). Prakticky se tak opakoval loňský scénář, kdy Nejde to!!! vstoupilo do prvoligové sezony jako nováček, regionální soutěž ovládlo a pak triumfovalo také na celostátním finále. „Porazit Dorotku Máchalovou bylo překvapivě lehčí, než jsme si mysleli," podotkl Petr Boula.

Hradečtí se trápili na příjmu i na náhře. „Slušnej oddíl měl mladého extraligovýho hráče, nasázel nám šest es, my o deset let staršího. Nechybovali, za první set neudělali ani chybu. Začali až v koncovce druhého, a to už bylo jedno," popsal Martin Loukota, smečař Dorotky Máchalové.

Druhé místo pro tým bere jako úspěch. Vždyť další opora týmu, blokař Luboš Tipelt, se těsně před velkým finále zranil a v sobotu nastoupil jen na chvíli a jen na post libera.

Titul tak, i přes počáteční tipy Saši Mráze, že trofej poputuje po pěti letech na východ, zůstal v Praze. „Jakmile jsem viděl Slušnej oddíl hrát, nepřekvapilo mě to," řekl Mráz.

„Spíš jsem měl zbožné přání, aby zas nevyhrál někdo z Prahy, aby zas neříkali, ta AVLka, to je jen pro Pražáky a my z Brna a z Hradce nemáme šanci vyhrávat. Chtěl jsem to trošku vyhecovat," vysvětluje.

To se mu částečně povedlo, stříbro si nechal hostící Hradec Králové, na třetím, čtvrtém i pátém místě skončily jihomoravské celky.

Další celky, reprezentující Hradec Králové, Kodak a Mečbol, skončily na jedenáctém a patnáctém místě.

Bronzem musela vzít zavděk stejně jako loni Kia-Ora. Ač jako jediná vítěznému Slušnýho oddílu sebrala set, právě ten ji odsunul do bojů o třetí místo. Tady musela v malém derby zdolat Matrix (2:1).

Smůla jednoho prohraného zápasu se Kia-Ory drží posledních pět let, což ji vždy pasuje pod nejvyšší stupeň vítězů. Naposledy triumfovala v roce 2006, poprvé o dva roky dříve.

Obhajující Nejde to!!! se dělí o páté místo s brněnskými Starými známými. Pro ty je umístění úspěchem, na velké finále jeli s ambicí zlomit prokletí sedmého fleku, jenž se jich drželo dvě předešlé sezony.

Vítěz z let 2000 a 2009 pražská ExLoxia se o sedmé místo dělí s Výškovými pracemi z Olomouce, které byly nejúspěšnějším týmem roku 2007. Radost mohou mít Šmoulové Pardubice, kteří coby náhradníci urvali deváté místo.

Pořadí celostátního finále 2013:
1. Slušnej oddíl (Praha), 2. Dorotka Máchalová (Hradec Králové), 3. KIA ORA (Brno), 4. Matrix (Brno), 5. Nejde to!!! (Praha), 5. Staří známí (Brno), 7. ExLoxia (Praha), 7. Výškové práce (Olomouc), 9. Šmoulové Pardubice (Hradec Králové), 10. Knor podlahy (Ústí nad Labem), 11. Copajáwym (Plzeň), 11. Kodak (Hradec Králové), 13. Aliens (Sokol Jehnice, Brno), 14. Mečbol (Hradec Králové), 15. Leta dřiny (Příbram), 15. Medvědi (Praha), 17. Edward (Praha), 18. Šipky (Havlíčkův Brod), 19. Bejčaři (Ústí nad Labem), 19. VK Pyramida Sosnová (Liberec), 21. Precision (Praha), 22. Emos (Olomouc), 23. MixTeam (Plzeň), 23. Sopko Dream Team (Chomutov).

Eva Fryšarová