Krásné slunečné počasí, výborně připravené tratě, parádní divácká atmosféra a skvělé individuální výkony. Úterní dopoledne na okraji Vrchlabí patřilo čtyřem závodům v běhu na lyžích v rámci Olympiády dětí a mládeže. Dá se říct, že vše se podobalo té klasické olympiádě, samozřejmě v menším měřítku.

Ročníky 2008 jely čtyři kilometry klasicky, o rok mladší závodníci absolvovali o kilometr méně. Vítězství vybojovali Jan Janata, Nikola Plecháčová, Štěpán Jungwirth a Anna Mládková. Všichni čtyři reprezentují region kolem Ještědu. První tři jmenovaní navíc kralovali o den dříve v závodech volnou technikou a mohli tak ve Vejsplachách slavit velký „double“.

Zimní Olympiádu dětí a mládeže pořádá Královéhradecký kraj.Zimní Olympiádu dětí a mládeže pořádá Královéhradecký kraj.Zdroj: Deník/Vladimír Machek„Je to super mít dvě zlaté medaile. Jsem za to moc ráda,“ neskrývala radost Nikola Plecháčová, která kralovala oběma závodům starších dívek ročníku 2009.

Naprostá dominance Libereckého kraje se asi úplně nečekala. „Je to takový osud, nikdo to nepředpovídá a pak to přijde samo. Myslím si, že náš kraj na to určitě má. Samozřejmě mohou být soupeři, kteří trénují více a porazí nás, ale tentokrát jsme vyhráli my. Mám radost,“ podotkl Štěpán Jungwirth, dvojnásobný vítěz kategorie starších chlapců ročníku 2008.

Zdroj: Deník/Vladimír Machek, Petr Tomeš

Mezi nejlepší šestici, jež byla vyhlašovaná na květinovém ceremoniálu, se několikrát procpali i mladí sportovci z pořádajícího Královéhradeckého kraje. „Myslím si, že jsme se rozhodně neztratili,“ řekla s úsměvem Veronika Holíková (ročník 2008). Ta si v závodě volnou technikou doběhla pro stříbro a na klasice skončila šestá.

Štěpán Jungwirth opanoval na Olympiádě dětí a mládeže obě individuální disciplíny v běžeckém lyžování.
Liberecký Jungwirth zazářil na ODM: Je to odměna za celý rok dřiny

Její parťačka Renata Skálová finišovala v pondělí šestá, o den později jí o pouhé tři vteřiny unikl bronz a skončila tak na nepopulární „bramborové“ pozici. „Samozřejmě mě to mrzí, je to škoda, ale co se dá dělat,“ povzdychla si krátce po vyhlášení.

Zimní Olympiádu dětí a mládeže pořádá Královéhradecký kraj.Zimní Olympiádu dětí a mládeže pořádá Královéhradecký kraj.Zdroj: Deník/Vladimír Machek

Ve středu má běh na lyžích volno. Ve čtvrtek, tedy v závěrečný den olympiády, se od 14.30 hodin pojede závěrečný závod štafet mix na 3x 1km + 3x 1km klasicky.