Ředitel Uffa Libor Kasík spolu s Lubošem Veleckým a Radkem Horákem pojmenovali akci BTF…???!!! a za tímto hlavolamem se skrýval slogan Nejlepší trutnovští fighteři proti zbytku světa. Ať už byl název jakkoliv nadnesený, ochozy byly zaplněné takřka do posledního místa, a kdo přišel, rozhodně nelitoval.

Vždyť k vidění bylo sedm skvělých zápasů, z nichž pouze jeden svojí délkou zklamal. Byl to ten poslední, pro mnohé nejočekávanější, v němž šestinásobný mistr republiky v boxu Luboš Velecký složil Daniela Vencla už během úvodního kola. „Trefil jsem ho a byl konec,“ rekapitulovala své krátké představení jedna z hlavních hvězd celé akce.

Fightů mělo být původně osm, domácí Matěj Trčka se ale omluvil z důvodu nemoci, a tak se v ringu jako první představili boxeři do 91 kilogramů. Hned úvodní zápas trval kompletní tři kola a o vítězství Pavla Jána se rozhodovalo na počet bodů. Nejinak tomu bylo v souboji těžkých vah, kdy proti sobě nastoupili Pavel Zahradník a Martin Kvěšek. Oba soupeři jeli nadoraz a o triumfu druhého jmenovaného rozhodovaly maličkosti.

To už se ale připravovalo na svůj part první z trutnovských es. Záhy totiž na řadu přišel zápas thajboxerů, v němž domácí Ondřej Marvan vyzval Poláka Mateusze Róžaka. Atraktivní bitva rozbouřila Uffo natolik, že bylo jasně poznat, koho ochozy táhnou za vítězstvím. Závěrečný aplaus patřil oběma bojovníkům, nahoru však rozhodčí mohl zvednout ruku pouze jednoho závodníka a tím byl právě Marvan, jenž vyhrál 3:0 na body. „Rozhodně bych to na takový stav neviděl. Soupeř byl hodně tvrdý a slušel by tomu spíš výsledek 2:1,“ prozradil trutnovský bojovník po skončení celé show.

Ještě než přišli na řadu další dva domácí sportovci, užili si fanoušci dvou bitev MMA. Tu první (váha do 93 kg) mezi Jihočechem Vladimírem Hájkem a pražským Tomášem Soukupem rozhodlo zranění ruky po nešťastném pádu prvně jmenovaného. Bitvu v nižší váhové kategorii (-77 kg) pak ve skvělé atmosféře proti Davidu Tiepovi z Prahy ovládl David Velíšek z Českých Budějovic.

Čas plynul a zbývaly už „jen“ dva vrcholy večera. V tom prvním trutnovského Jakuba Klaudu do ringu doprovázel song Not Giving In a volba to jistě byla správná. Trojnásobný mistr Evropy totiž proti Francouzovi Wilfriedu Carienovi působil jistě a s obrovskou podporou publika dospěl k přesvědčivému vítězství (3:0 na body).

Bezchybný moderátor večera Michal Frabša uvedl jako poslední boxery supertěžké váhy Luboše Veleckého s Danielem Venclem a zde již příběh znáte. Rychlé K.O. zakončilo dění v ringu a hosté galavečera mohli celou akci „dojet“ na připravené after párty s DJ Mackie Messerem.

SEDM VÍTĚZŮ ČTVRTEČNÍHO GALAVEČERA
Box -91 kg: Pavel Ján
Box supertěžká váha +91 kg: Martin Kvěšek
Muaythai - 75 kg: Ondřej Marvan (Highlanders Spartak Trutnov )
MMA -93 kg: Vladimír Hájek (Gladiators gym České Budějovice)
MMA -77 kg: David Velíšek (Gladiators gym České Budějovice)
Muaythai - 95 kg: Jakub Klauda (Highlanders Spartak Trutnov )
Box supertěžká váha +91 kg: Luboš Velecký

Marvan: „Dobrý zápas. Ale nelítalo mi to tam, jak bych chtěl.“

Prvním domácím účastníkem, který si užil podpory zaplněného UFFA, byl thajboxer ONDŘEJ MARVAN. Stříbrný medailista z evropského šampionátu 2014 s Polákem Mateuszem Róžakem svedl neúprosnou bitvu, na jejímž konci se mohl, k radosti publika, těšit z vítězství.

Z galavečera bojových sportů v Uffu 2018.Zdroj: Miloš Šálek

Jak se vám zamlouval celý čtvrteční galavečer, který do Společenského centra UFFO přilákal spoustu návštěvníků?
Bylo to zase něco jiného a za sebe rozhodně mohu říct, že se mi to líbilo moc.

Mottem celé show bylo BTF, nejlepší trutnovští bojovníci proti světu. Jak vám to znělo?
No, jak komu to zní (úsměv). Na jednu stranu jsem slyšel, že to byl skvělý nápad, na druhou, že to znělo až, řekněme namachrovaně. Ale výsledně si myslím, že to byl dobrý nápad.

Byla pak o to větší nervozita?
Ona je nervozita před každým zápasem, a doma vůbec, takže v tomhle bych asi nějaké rozdíly oproti jiným akcím neviděl.

Vy jste se utkal s Polákem Róžakem. Jak lze duel shrnout?
V profiringu jsem se objevil po skoro celém roce, takže ta pauza pro mě byla velká. Nelítalo mi to tam, jak bych chtěl a cítil jsem se takový dost svázaný. Výhra je ale výhra, což se vždycky počítá. Rozhodně bych to ale neviděl 3:0 na body. Soupeř byl hodně tvrdý a slušel by tomu spíš výsledek 2:1. Každopádně si myslím, že zápas se divákům líbil.

Adrenalin je ve vás jistě v každém duelu. Co ale když slyšíte to obecenstvo, jak křičí vaše jméno?
Pravda, nabuší to hodně, ale já se musím přiznat, že v ringu to nevnímám. Mám v tom zápase svůj svět a slyším jen pokyny svého trenéra.

Klauda: „Nápad spojit trutnovské bojovníky byl skvělý.“

Velkým lákadlem pro trutnovskou veřejnost byl na galavečeru start JAKUBA KLAUDY. Trojnásobný mistr Evropy v Muaythai se postavil Wilfriedu Carienovi z Francie a do souboje Trutnova se „zbytkem světa“ přispěl druhým vítězstvím.

Trutnovský boxer Jakub Klauda (vpravo).Zdroj: Miloš Šálek

Jakube, jak jste si užil celý čtvrteční galavečer?
Popravdě, já z celého galavečera obvykle moc nemám. Trávím jej celý vzadu a soustředím se de facto jen na svůj zápas. Z pozice diváka to tolik hodnotit nemohu. Co jsem ale viděl, tak UFFO bylo plné a věřím, že se celá akce lidem líbila.

Bojovat před trutnovským publikem, to se nepoštěstí každý den. Pohltila vás atmosféra hodně?
Samozřejmě se mi to líbilo moc. Na přelomu druhého a třetího kola ta kulisa gradovala a diváci byli opravdu hodně slyšet. Vždycky když mám nějaký zápas v Trutnově, tak mě lidi ženou a pocit je to opravdu skvělý.

Celá akce měla podtext Trutnov proti světu. Jak se vám tenhle nápad zamlouval a vybičoval vás k výkonu, jaký jste si představoval?
Beru to jako galavečer, jako každý jiný. Já jsem zvyklý, že bojuji takřka výhradně proti zahraničním soupeřům. Nápad spojit trutnovské bojovníky byl super. Kdyby mohli startovat všichni, byla by podle mě obsazena celá startovní listina. Nakonec to byl takový mix, ale ta myšlenka byla z mého pohledu hodně povedená.

Vy jste vlastní zápas vyhrál nad Francouzem Carienem na body. Cítil jste v jeho průběhu, že to bude vítězství?
Po celý zápas jsem cítil, že mám duel pod kontrolou. Zbytečně jsem se nehnal do žádných přestřelek. Byl to po delší době můj první profi zápas, tedy bez chráničů. Soupeř tuhle výzvu přijal na poslední chvíli a musím před ním smeknout. Bylo vidět, že byl dobře připravený, vydržel všechna tři kola a byl to opravdu moc pěkný zápas.

Podle všeho by se tato akce měla konat i v příštím roce. Mohou se pořadatelé těšit i na vaši účast?
Pokud mi přijde nabídka, určitě si před domácím publikem zase rád zazávodím.

Vy jste si po vysilující bitvě vzal mikrofon a do ringu pozval svoji čerstvou manželku. Potěšil ji tento krok nebo už jste dostal za uši?
(smích) Já už to tady beru spíš jako takovou tradici. Trošičku si samozřejmě postěžovala, ale musí si zvykat. Přece jen už je mojí ženou, tak musí poslouchat.

Velecký: „Letos to bylo dobré, za rok bude ještě lepší“

Měl to být původně vrchol celého večera. Souboj LUBOŠE VELECKÉHO s Danielem Venclem byl ale nakonec nejkratším duelem celé akce. Mohla za to povedená „pecka“ účastníka světových šampionátů, po které arbitr soupeře musel brzy počítat a nakonec jej po prohlédnutí aktuálního stavu boxera nepustil do dalšího boje.

Trutnovský bojovník boxer Luboš Velecký (vlevo).Zdroj: Miloš Šálek

Luboši, jak jste viděl svůj zápas, který si natěšené publikum mohlo užívat jen v prvním kole?
Měl jsem za soupeře boxera z Poděbrad, silnýho, tvrdýho kluka, který jde spíš za úderem a na sílu, zatímco sám se zase snažím boxovat víc technicky. Nakonec se mi ho tam podařilo jednou ranou trefit a vcelku rychle jsem vyhrál.

Trutnov proti světu. Tohle zní hodně dobře. Jak to znělo vám?
Za mě určitě super. Jsem hlavně rád i za ostatní trutnovské kluky. Jak Ondra Marvan, tak Jakub Klauda předvedli své vysoké kvality a můžeme se všichni těšit na příští rok, kdy připravíme něco ještě většího. Letos to bylo dobré, za rok bude ještě lepší.

Kde se zrodila myšlenka na nástup při takové písničce? Vždyť vy jste do ringu vstupoval za tónů skladby Ilony Čákové „Zavři oči, když se červenám“.
Taky se tam zpívá „Být tvou hvězdou zvládám bídně, já svou trému znám,“ tak trochu jsem se v tom viděl. Ne, dělám si legraci. Někdo nastupuje na Rockyho a jiné drsné písničky, můj styl v ringu je ale takový uvolněný, nechci říct úplně taneční. Ta písnička mě však uvolnila, pomohla mi a dostala mě do takové mé pohody.

On navíc váš soupeř vytasil Mumuland. Tím jste publikum docela pobavili.
No, když jsem to slyšel, tak jsem se docela zhrozil. Oba jsme do toho šli trochu s parodií. Skoro to vypadalo, že diváky čeká box někde z Modré ústřice. Nakonec to ale podle mě bylo dobrý.