Před necelým měsícem byl učiněn první krok, jímž bylo Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při obnově a rozvoji skokanského areálu Harrachov. Jsou pod ním podepsáni prezident české svazu lyžařů Lukáš Heřmanský, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Hervis Jizerská 25
Pište si do diáře, SkiTour 2020 zná termíny nové sezony

„Doufáme, že se nám společně podaří do Harrachova vrátit talenty i elitní závodníky v rámci vrcholných akcí. Toto místo si to jednoznačně zaslouží,“ uvedl Heřmanský.

Dokument podepsali i zástupce Českého olympijského výboru a spolek Klasický areál Harrachov. Dalším posunem k záchraně harrachovského areálu je vypracování studie a ujasnění financování rekonstrukce zchátralých můstků.

Představitelé úseku skoku na lyžích věří, že se oprava mamutího můstku brzy rozběhne. „Musí být připravený už v roce 2023. V dějišti každého šampionátu se koná rok předem závod Světového poháru, který má ukázat připravenost na akci,“ vysvětlil místopředseda úseku Jan Baier.

České biatlonistky a jejich radost z triumfu ve štafetě
Nejatraktivnější biatlonistka světa je Češka. Která z nich nejvíce okouzlila?

Česká strana navíc letos v říjnu musí potvrdit kandidaturu. Součástí této procedury je také zaplacení poplatku. Vzhledem k tomu, že by byl Harrachov jediným kandidátem, je vysoká pravděpodobnost přidělení pořadatelství na kongresu FIS v květnu 2020.

Sbírka na opravu

V Harrachově ovšem ladem nestojí jen mamut. Areál se skládá z devíti můstků, z nichž jsou v provozu jen nejmenší čtyři, vhodné pro dětské skákání. Stěžejní je pro skokany, ale i sdruženáře můstek K-70. „Na něm by se dalo trénovat i závodit, ale skokani se k němu nemohou dostat kvůli ne zcela vyhovující lanovce,“ upozornil Baier.

Nejenom na její opravu se rozhodli harrachovští fanoušci a nadšenci uspořádat finanční sbírku. O jejím smyslu budou organizátoři dnes informovat. Na podporu akce pozvali do Harrachova osobnosti skokanského sportu: polskou legendu Adama Malysze, olympijského medailistu Pavla Ploce a vítěze Turné čtyř můstků Jakuba Jandu.

Eva Samková
Samková se může radovat. SP ve snowboardcrossu se pojede i v České republice