Už v neděli se centrum Hradce po roce opět zaplní stovkami běžců.  Východočeská metropole totiž přivítá 2. ročník ČSOB Maratonu Hradec Králové a 4. ročník Olfincar Hradeckého půlmaratonu. V současné době je přihlášeno přes 2800 závodníků všech věkových kategorií.

Kromě tradičních běhů tu odstartuje i nový charitativní běh na podporu boje proti rakovině, jehož výtěžek poputuje na Onkologickou kliniku hradecké „fakultky". Běžci, kteří se účastní tohoto běhu, se postaví na start pětikilometrové trati ve 12.35 hodin, hned jak odběhnou půlmaratonci.

Maraton i půlmaraton se loni v Hradci těšily mimořádné návštěvnosti a letos tomu nebude jinak. Oba běhy už tradičně odstartují na Malém náměstí, poté se poběží ulicí Nezvalovou, kolem Malšovického stadionu, dále Malšovicemi a Malšovou Lhotou, mine se Stříbrný rybník a vběhne se do krásných hradeckých lesů, kde maratonci běží tři kola.

Občerstvení běžce čeká hned na několika místech. Za Malšovou Lhotou, U Zděné boudy, U Hájovny a U Pytláka, což jsou místa ideální i po diváckou kulisu. Maratonci na trať vyběhnout patnáct minut po jedenácté hodině, závodníci půlmaratonu vybíhají ve 12.30 hodin.

Pořadatelé upozorňují na možné omezení dopravy v okolí třídy ČSA, ulic Komenského, Nezvalovy a U Kavalíru. Návštěvníci Lesního hřbitova nebudou mít umožněn přístup na parkoviště od 11.30 do 14.30 hodin, výjimkou budou spoje MHD.

Oba závody, které letos zaštítili primátor města Zdeněk Fink, hejtman kraje Lubomír Franc a ředitel krajské policie Martin Červíček, patří mezi největší akce svého druhu u nás.

Atraktivní závody doplní neméně zajímavý doprovodný program, kde si na své přijdou i děti. Ty se mohou zúčastnit jednak dětských závodů v Žižkových sadech, ale také si například vyzkoušet jízdu na koloběžce, nebo si užít nafukovací lezeckou stěnu. Kromě toho na ně čeká skákací hrad, megabublifuky a mnoho dalšího.

Podrobné informace k těmto závodům naleznete na stránkách pořadatele www.sportvisio.cz.   (wer)