Vstříc historicky nejúspěšnějšímu mistrovství pro hradecké samuraje jako první vykročili v kategorii juniorů Miroslav Štefka, Lukáš Havelka a Ondřej Havelka, kteří si v tomto pořadí rozdělili všechny cenné kovy.

Medailové představení pokračovalo rovněž v kategorii žen, kde jediná hradecká zástupkyně Pavla Štěpánová obsadila druhé místo, když až ve finále podlehla kapitánce národního týmu Janě Ziegelheimové.

Největší želízko v ohni? Pozici favorita potvrdil Martin Fritz, který ve smíšené kategorii mužů a žen porazil ve finále kapitána národního týmu Jana Cílka, a připsal si tak již svůj čtvrtý titul mistra republiky.

Největší překvapení přichystala soutěž pětičlenných týmů. Hradec pod vedením Martina Fritze, složený převážně z juniorů, se probojoval až do finále, ve kterém stanul proti pražskému Sandómonu.

Před posledním pátým střetnutím, kdy proti sobě nastupují taišó (kapitáni), vyhrávalo Nozomi o jeden zápas. A tak Martinu Fritzovi, který se opět utkal s Janem Cílkem, stačilo remizovat. Fritz remízu udržel, a tak Nozomi Dojo slavilo historicky první triumf v této kategorii.

Ani druhému týmu v soutěži se nevedlo špatně. Skončil na děleném třetím místě 
s pražským Kacubó Kenrikai a jen málo chybělo k tomu, aby finále bylo čistě hradecké.

Oddíl Nozomi Dojo Hradec Králové se zabývá výukou japonského šermu už od roku 1995 a patří k největším v republice. Jeho svěřenci jsou členy reprezentace a pravidelně se účastní mistrovství Evropy i světa.

Letošní evropský šampionát se uskuteční již za tři týdny ve francouzském Clermont-Ferrand. V českém reprezentačním výběru jsou i čtyři členové oddílu Nozomi Dojo.

Pavel Štěpán