Tenisté jedenácti zemí hrají o 10 000 dolarů, vítěz dvouhry získá 1440 dolarů.

Překvapením je vyřazení nasazené jedničky Robina Staňka, který vypadl hned v 1. kole. Ze hry je i Francouz Vibert, který byl nasazen jako č. 8. Kvůli zranění kotníku do turnaje vůbec nezasáhl nasazený hráč č. 4 Jaroslav Pospíšil, kterého nahradil Ital  Eros  Siringo. Do soutěže se dostal z kvalifikace jako tzv.  „lucky looser", tedy šťastný poražený.

Trenér držel prapor

Jedenadvacetiletý hráč I. ČLTK Praha Staněk nezvládl utkání s kvalifikantem Hodorem ze Slovenska – prohrál hladce za hodinu a 22 minut  4:6, 2:6. Levoruký tenista měl velké problémy se servisem (úspěšnost bodů po 1. servisu jen 46,4%), z devíti brejkbolových šancí proměnil jen jednu a na vítězné míče prohrál 55:69.  Překvapivě byl úspěšnější jeho trenér Ivo Minář, který dostal volnou kartu a v I. kole si poradil s Italem Cammaratou 7:6(5), 4:6, 7:5. V zápase, který trval dvě hodiny a 16 minut, sahal ve třetím setu po vítězství Ital – vedl  4:1 a 5:4 (30:30) a byl dva míče od výhry. Minář však zpřesnil hru a i díky lepšímu servisu dokázal třetí set zvrátit. „Bylo to dost náročné, už moc nehraju, přijel jsem narychlo s Robinem Staňkem, kterého jsem před měsícem začal trénovat," řekl Minář a k samotnému zápasu dodal: „Ve druhém setu mně soupeř hrál  krátké míče za síť, takže jsem si docela máknul. Fyzička už není taková jako dřív. Ve třetím setu  jsem si za nepříznivého stavu vzal jinou raketu s měkčím výpletem a začalo mi to chodit k základní čáře. Soupeře pak příliš nepodržel servis, mně se naopak ke konci zápasu dařilo dobře returnovat. Jsem rád, že jsem  uhrál bod do žebříčku ATP a budu v něm figurovat i další rok."

Nejdelším utkáním I. kola byl duel českých tenistů Kopřivy s kvalifikantem Panákem, který pro sebe rozhodl zkušenější tenista za dvě hodiny a 37 minut 6:3, 4:6, 6:4. Jen o sedmnáct minut méně byli na kurtu Ital Siringo a náš Poljak – do hracího pavouka hlavní soutěže dodatečně zařazený zahraniční tenista vyhrál 7:6(3), 6:4.

Zbylé výsledky I. kola: Vocel (ČR) – Haliak (Běl.) 6:1, 6:0, Cias (Pol.-5) – Duda (ČR) 7:5, 6:2, Onken (Něm.) – Mrázek 6:3, 6:3, Kellovský (oba ČR-6) – Inzerillo (Fr.) 6:4, 6:3,  Vibert (F.-8) – Nejedlý (ČR) 6:2, 6:2, Kekerčeni (Ukr.) – Schutt (Něm.) 3:6, 6:4, 6:1, Šafránek  (3) – Jebavý (oba ČR) 7:6(6), 7:5, Pichler (Rak.-7) – Rabas (ČR) 6:0, 6:3, Sačko (Ukr.) – Krstev (ČR) 3:6, 6:1, 6:2, Lomacki (Pol.) – Franěk (ČR) 6:2, 2:6, 6:1, Ignatik (Běl.-2) – Hájek (ČR) 6:2, 6:2.

Ve středu zlobil vítr

Ve středečním II. kole komplikoval tenistům jejich hru nepříjemný vítr. Z turnajového pavouka odfoukl nasazenou osmičku Francouze Viberta, který prohrál s kvalifikantem Maručšákem – Slovák dosud v Ústí nad Orlicí vyhrál  všechny svoje čtyři zápasy 2:0.

Ignatik, který je po vyřazení Staňka nejvýše nasazeným hráčem dvouhry, ztratil ve dvou kolech pouhých 9 gamů a je velkým favoritem na celkové prvenství. Jeho dnešní čtvrtfinálový duel s Pichlerem však nebude nikterak jednoduchý. Rakušan proti kvalifikantovi Sačkovi z Ukrajiny uplatnil o fous lepší první servis a těsně vyhrál. Statečně bojoval pětatřicetiletý Minář, který více než dvě hodiny zlobil nasazeného hráče č. 6 Kellovského, rozhodující třetí set prohrál až po boji těsně 5:7. Více než dvouhodinový maraton našeho Šafránka s Ukrajincem Kekerčenim skončil třísetovým úspěchem vítěze Pardubické juniorky z roku 2012. „Byl to zápas plný zvratů, já byl nervózní a dělal hodně chyb. Hru hodně ovlivnil vítr, nebyl jsem schopný se s ním srovnat," svěřil se tenista TK Agrofertu Prostějov a dodal: „Ve druhém setu to už bylo lepší, za stavu 3:3 jsem začal bojovat o každý balon, a to rozhodlo."

Katovi turnajové jedničky Slováku Hodurovi došla v duelu s naším Kopřivou šťáva a oba sety prohrál hladce.

Výsledky II. kola: Kopřiva – Hodor 6:2, 6:2, Cias – Vocel 6:4, 6:4, Siringo – Onken 6:2, 6:2, Kellovský – Minář 5:7, 6:1, 7:5, Maruščák – Vibert 6:2, 6:4, Šafránek – Kekerčeni 1:6, 6:4, 6:2, Pichler – Sačko 7:5, 6:4, Ignatik – Lomacki 6:2, 6:3

Čtvrteční čtvrtfinále začíná v 11 hodin.   (fr, vvm)