Nejmenší účastníky přijde v jejich sportovním zápolení povzbudit a zároveň obdarovat sladkostmi i Mikuláš.

Hlavní kategorie se vydá na trať dlouhou 21,1 km v 10 hodin. Připraveny jsou i další tratě pro nejmenší benjamínky (800 m), žáky (2 km), dorostence (3 km), juniory (6 km) a veterány. Nejlepší vytrvalce medailemi ocení Jana Blahová, účastnice olympiády v Pekingu a vicemistryně světa z roku 2006 v rychlostní kanoistice.

„Běh byl pro mě vždy dobrým doplňkovým sportem, při kterém jsem se odreagovala od pádlování. Dobrou náladu mi dodává i teď. Proto zvu širokou veřejnost k účasti," říká k běžeckému podniku pro všechny Jana Blahová.

Počátky vodáckého běhu sahají do roku 1975. Tehdy se hradečtí vodáci sázeli o to, kdo doběhne nejrychleji z Pardubic do Hradce. Tenkrát běželi do cíle cestou necestou a jistě netušili, že vytvoří tradiční běžecký podnik. Druhého ročníku už se zúčastnilo přes čtyřicet závodníků. A o dva roky později už padl účastnický rekord. Na startu bylo 192 vytrvalců!

V posledních letech byla ovšem trať vedoucí po silnici z Pardubic do Hradce čím dál nebezpečnější, proto se loni organizátoři rozhodli ke změně. Start je na Eliščině nábřeží a obrátka je těsně před Smiřicemi. Vodáci přesto věří, že v dohledné době bude mezi Pardubicemi a Hradcem vybudovaná plánovaná cyklostezka a závod se vrátí na původní trasu.

Přihlášky v sobotu v místě startu od 8.30 hodin. Startovné činí: benjamínci, žáci a dorostenci – 10 Kč, junioři, dospělí a veteráni – 80 Kč. Další informace o 38. ročníku získáte na tel.: 737845341.   (jt, oč)