Nedávného mistrovství České republiky v Teplicích se judista Pavel Petřikov mladší bohužel nemohl ze zdravotních důvodů (podvrtnuté vazy v koleni) zúčastnit. Závodník Judo Clubu Hradec Králové dal přednost rehabilitaci a přípravě na následující turnaje olympijské kvalifikace.

„Čekají nás v první řadě Grand Slam Paříž a následně Abú Dhabí, poté v rámci asijského turné Grand Prix Čína a Korea, kde Pavel ukončí letošní náročnou sezonu," přiblížil následující program otec a trenér Pavel Petřikov starší.

Jeho syn figuruje na osmnácté příčce světového žebříčku (hmotnostní kategorie do 60 kilogramů), na olympiádu přímo postupuje dvaadvacet judistů. „Momentálně jsme jasně na postupové pozici, ale je ještě před námi dost turnajů. Samozřejmě nechceme opakovat kvalifikaci na OH v Londýně, kde jsme zaostali za branami na prvním nepostupovém místě a od účasti nás dělil jediný bod. Bylo to velké zklamání, ale sportovní život rány zahojil a Páča je nyní ve hře o Rio de Janeiro," podotkl kouč.

Petřikov se bude snažit napodobit otce, který končil kariéru v roce 1992 na OH v Barceloně, kde obsadil ve svých třiatřiceti letech sedmé místo. „Takže mám před Páčou náskok," směje se Petřikov starší, avšak vzápětí dodává: „Když to vidím z pozice trenéra, tak nyní je olympijská kvalifikace těžší než za mojí éry."

„Na následující turnaje jedeme s cílem udělat co nejlepší výsledky, což znamená od devátého místa výše. Každé takové umístění nás posouvá na stoprocentní jistotu startu na OH," pronesl otec, který je rád, že se mu podařilo pro syna zajistit kvalitní lékařské zabezpečení.

„Na Evropských hrách v Baku náš oddíl JC Hradec navázal spolupráci s doktorem Jiřím Neumannem, vedoucím sportkliniky v nedaleké Dříteči. Ten je mimo jiné šéflékařem českého olympijského týmu a je pověřen přípravou zdravotního zabezpečení na OH v Riu. To, co jsme nenašli v Hradci, jsme našli u něj – vynikající komplexní rehabilitační servis a lékařskou péči. Věřím, že i tato spolupráce nám pomůže v olympijské kvalifikaci. K účasti v Riu zbývá jen krůček a každý detail je velice důležitý," dodal závěrem Pavel Petřikov starší.