V sobotu zde proběhlo mistrovství republiky juniorů a juniorek, v neděli pak mistrovství ČR družstev žen a družstev starších žákyň.

Sobotní program zahájil ředitel soutěže Milan Letošník, který poté předal slovo sportovnímu řediteli soutěže Romanu Kalousovi. Tento představil funkcionáře ČSJu a požádal o slovo starostu města Jičína. Přítomný JUDr. Jan Malý přivítal všechny účastníky, zmínil tradici juda ve městě Jičín a popřál všem startujícím hodně štěstí v soutěži.

Poté se na jičínském tatami představilo na 150 juniorů a juniorek. Domácí vkládali velké naděje do Tadeáše Čeřovského, který na nedávném republikovém šampionátů seniorů skončil pátý v kategorii do 66 kg.

Tadeáš se po třech vítězných utkáních probojoval až do semifinále, v jehož průběhu byl sice aktivnější, ale v závěru utkání soupeř kontroval techniku domácího judisty a v utkání zvítězil.

V boji o bronz byl sice mírným favoritem, ale viditelně mu docházely síly. V řádném časovém limitu nebyl zápas rozhodnut, a tak se o vítězi rozhodovalo až v golden score. V tomto se však štěstí přiklonilo na stranu soupeře, který se prosadil technikou a získal tak bronzovou medaili. Čeřovský skončil sice krůček od medaile pátý, ale sezonu 2019 může hodnotit jako velmi dobrou.

Petr Soukup.
Soukup v Portugalsku finišoval v Top 10

Listina mistrů

Junioři:
-55 kg Kačírek Jan (USK Praha)
-60 kg Rýpar Radek (Judo Závišice)
-66 kg Kaulfus Tomáš (Judo Ústí nad Labem)
-73 kg Svoboda Jan Sport (Judo Litoměřice)
-81 kg Škrkoň Vít (Judo Česká Třebová)
-90 kg Dudy David (Judo Academy Praha)
-100 kg Bezděk Martin Judo Železo Hranice)
+100 kg Mašek Jan Sport Judo Litoměřice)

Juniorky:
-52 kg Horáková Veronika (SKP Zlín)
-57 kg Prusenovská Markéta (Sokol Uherský Brod)
-63 kg Zachová Renata (Judoklub Olomouc)
-70 kg Olšáková Šarlota (Judo Železo Hranice)
-78 kg Martínková Adéla (1. JC Baník Ostrava)
+78 kg Čerchlová Markéta (1. JC Baník Ostrava)

Nedělní soutěž zahájil sportovní ředitel soutěže Roman Kalous, který jménem pořadatele přivítal družstva žen i starších žákyň.

Po úporných bojích se na stupně vítězů probojovala tato družstva:

Ženy: 1. Judoklub Olomouc, 2. TJ Sokol Praha Vršovice, 3. 1. JC Baník Ostrava.

Starší žákyně: 1. Judo Elite Praha, 2. Judo Hranice, 3. 1. JC Baník Ostrava, 3. Judo Academy Praha.

V průběhu obou soutěžních dnů se pořadatelům dostalo poděkování za zdárný průběh soutěže z úst předsedy ČSJu Mgr. Jiřího Dolejše.   (ml)

Ilustrační foto.
V Nové Pace křtili knihu