Po jedenácti letech porazily Španělky! Ty Španělky, které před rokem na olympiádě získaly stříbro. Neznalý věci by jim za to přinesl pugét růží. Jenže háček je v tom, že se jednalo o Pyrrhovo vítězství. Stále ještě čerstvá kapitánka národního týmu Kateřina Elhotová se po dvou předchozích prohrách v klíčových zápasech musí smířit s tím, že spolu se svými kamarádkami se proměnily do role divaček.

Sport vám na domácích šampionátech ukázal obě tváře. Tu přívětivou na MS 2010 a teď tu odvrácenou…
Basketbal je nádherný sport a zůstane tomu i po nevydařeném evropském šampionátu. Prohry k životu patří. A nejen ve sportu. Takhle to prostě chodí. Nemůže se jenom vyhrávat.

Na přípravném turnaji jste jako poslední porazily ze tří zápasů pouze vítězné Srbsko, které mu o nic nešlo. Na mistrovství Evropě jste jako poslední porazily pouze vítězné Španělsko, kterému také o nic nešlo. Proč umíte zahrát jen, když o nic nejde?
Já bych to takto nezevšeobecňovala. Každopádně proti Španělsku už jsme asi byly více zrelaxované, více soustředěné na zápas. Měly jsme správný pohyb. Hrály jsme basket, který jsme chtěly na mistrovství Evropy předvádět.

To nikdo nepopírá, přesto Španělky už neměly žádnou motivaci. Nemohlo se to promítnout do jejich výkonu?
Ano, nenastoupily v nejsilnějším složení. Bylo znát, že se nechtějí zranit, že do toho nejdou po hlavě. Tím nechci nijak devalvovat náš výkon. Byly jsme to my, kdo diktoval tempo zápasu. Kolikrát nečekaly, že vyběhneme tak rychle dopředu či vstřelíme trojku. Je super pocit, že jsme i je dokázaly něčím překvapit. Mám především radost, z toho že jsme jako tým držely pohromadě. V těch dvou předchozích utkáních jsme kolikrát nevěděly, co hrát.

Nula, která by zůstala v kolonce výher, by byla asi hodně ošklivá. Proto jste usilovaly o senzaci?
Tušily jsme, že to nebude lehký zápas. Nicméně už jsme nebyly pod tlakem, že musíme za každou cenu vyhrát. Chtěly jsme mít dobrý pocit z naší hry. Třeba prohrát, ale hlavně předvést dobrý basket. Ukázaly jsme, že se umíme hecnout i v obraně. Udržet Španělky pod pětašedesát bodů je skvělé. Byla to nejlepší možná tečka při nevyhnutelném konci našeho účinkování. Úžasné hradecké publikum si to zasloužilo.

Nepřipadá vám, že oproti zápasu s Ukrajinou jste se Španělskem hrály basketbal jako z jiné planety?
(pousměje se) Nevím. Spíše si myslím, že nám více sedí španělský styl. Jejich pivotky nestřílejí za tři. To Ukrajina nás více ohrožovala ze tříbodové vzdálenosti. Byl to typologicky jiný basketbal.

Říká se ženská psychika je věc křehká. Potvrdilo se toto rčení v úvodním utkání?
Hrát proti hráčkám jako je Jagupovová, která umí sama udělat zápas, je hrozně těžké. Možná jsme z ní měly až přehnaný respekt a nechaly jsme ji najíždět, střílet. V první půli dala sedmnáct bodů, čímž vytvořila Ukrajině rozhodující náskok.

Nenašel se nikdo, kdo by tým v kritických chvílích vyburcoval, včetně vás. Proč starší hráčky nepodržely ty mladé?
Potřebujeme hlavně zkušenou hráčku, která má nějaké zkušenosti na rozehrávce. Aby tvořila zápasy. Na druhou stranu obměna generací je přirozený jev. Nesmíme se z toho hroutit.

Jedna výhra ve skupině mohla stačit na postup. Tu jste dosáhly, ale…
Proti blbému týmu co? Měly jsme porazit Ukrajinu ale hlavně Maďarsko. Ten zápas jsme měly dobře rozehraný (pokrčí rameny).

Na šampionátu znělo z českého tábora co by, kdyby. Co kdyby jste to jako kapitánka zakázala a problémy se pojmenovaly pravými jmény?
Každý musí vyhledat chyby, které udělal, sám v sobě. Musíme se z toho poučit do budoucna. Teď navíc ukončily reprezentační kariéru velezkušené hráčky Ilča Burgrová a Péťa Kulichová. Přijdou nové holky. Bude to na delší dobu. Tým se potřebuje znovu poskládat.

Pro český tým šampionát skončil. Co Kateřina Elhotová, bude ho dál sledovat?
Určitě. Osobně zavítám v Praze na nějaký ten zápas.

Bude pro vás případně satisfakce, když zůstanete jediné, kdo na ME porazil Španělsko?
Už asi moc prohrávat nebudou. Tím však nechci tvrdit, že budeme jediné. A satisfakce? Raději bych pokračovala v turnaji.