V pondělí 20. ledna příštího roku se v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí uskuteční slavnostní vyhlášení populární ankety Nejúspěšnější sportovec roku 2013 v orlickoústeckém okrese. Zahájí tak seriál galavečerů v sedmi východočeských městech, kde bude vyhlášen nejlepší sportovec okresu. Anketu tradičně uzavřou krajská kola. Na Královéhradecku poznají vítěze v úterý 25. března, v Pardubickém kraji o den později.

„Celkem dojde k vyhlášení v šestačtyřiceti městech ve všech krajích České republiky," s hrdostí v hlase nahlíží do připravovaných scénářů šéf pořadatelské agentury ČOK-CZ Roman Šimon.

Sportovce roku tradičně pořádá agentura ČOK-CZ ve spolupráci se sdruženími České unie sportu, městy a kraji. Mediálním partnerem je Deník.

„Nejúspěšnější sportovec roku je projekt, který nabízí maximální zviditelnění sportu, ale také pozitivní vnímání partnerů, kteří tento projekt podporují! Srdečně jim za podporu děkujeme," řekl Šimon.

Královéhradecku vládl Sychra

Slavnostní vyhlášení Nejúspěšnějšího sportovce Královéhradeckého kraje za rok 2012 se uskutečnilo zkraje dubna v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Celkem bylo oceněno 41 sportovců.

Hlavní hvězdou večera a vítězem tradiční ankety se stal už podruhé v historii sportovní střelec Jan Sychra z Dukly Hradec Králové. ,,Moc si toho vážím," řekl tehdy k ocenění čtyřiačtyřicetiletý skeetař, který bude v letošním ročníku ankety usilovat o svůj třetí triumf. Prvenství za rok 2012 si vysloužil hlavně šestým místem na olympijských hrách v Londýně. Druhý v kategorii jednotlivců skončil deštenský skibobista Pavel Čiháček, třetí byla atletka Pavla Schorná z Úpice.

Nejlepším mládežnickým sportovcem byl vyhlášen hradecký atlet Michal Desenský. Kolektivům dominovaly basketbalistky BK Kara Loko Trutnov, mezi mládežníky byli nejlepší plavci náchodského Delfína. Hvězdou Deníku čtenáři zvolili talentovanou hradeckou judistku Dianu Bláhovou.

Pardubicko patřilo hokeji

Nejúspěšnějším sportovcem roku 2012 v Pardubickém kraji se stal už podruhé hokejista Petr Koukal. Český reprezentant, který poprvé triumfoval v roce 2010, jako kapitán dovedl pardubické hokejisty k mistrovskému titulu. Extraligový klub byl zároveň vyhlášen nejlepším kolektivem před druhými futsalisty Era-Packu Chrudim. Slavnostní vyhlášení se konalo v první polovině března v Holicích.

„Vůbec jsem nepočítal s tím, že když budu hrát venku, dostanu se doma do nějaké nominace. Mám z toho radost, překvapilo mě to," prohlásil v rozhovoru pro Deník Koukal, který triumf slavil už jako hráč ruského Nižněkamsku. Druhá skončila účastnice olympijských her v Londýně, bikrosařka Aneta Hladíková, třetí příčku obsadila orientační běžkyně Iveta Duchová.

Zvláštní ocenění obdržel zlatý olympionik biker Jaroslav Kulhavý. V hlasování čtenářů se Hvězdou Deníku stal pardubický hokejbalový brankář Jan Mroviec.

Galavečery v obou krajích provázel Štěpán Škorpil.

Letošní ročník ankety

Smyslem tohoto mimořádného projektu je ocenění sportovců a nejlepších sportovních výsledků dosažených v jednotlivých okresech a krajích České republiky za předchozí rok.

Oceněni budou sportovci z řad talentované mládeže, dospělých, jednotlivců i kolektivů, do Síně slávy bude uvedena osobnost, sportovní legenda, ale i další obětaví lidé, kteří bez nároku na odměnu přispívají k rozvoji různých sportovních odvětí v regionu.

„Vyhlášena a odměněna bude také Hvězda Deníku, to je kategorie, o které rozhodují jen čtenáři," upozorňuje Šimon na to, že jako každoročně mají čtenáři Deníku šanci nejenom získat volnou vstupenku na akci, ale také se mohou zapojit do hlasování. Rozhodnou právě o vítězi kategorie Sportovní hvězda Deníku. „Nominace i hlasovací kupon najdete na stránkách Deníku."

Vyhlášení budou v rámci celé republiky probíhat od prosince do dubna. Akce se konají pod záštitou hejtmanů, primátorů a starostů jednotlivých měst a krajů. Díky dlouholeté tradici a prestiži získala anketa významné místo mezi různými anketami pořádanými v ČR a také je zařazena mezi nejprestižnější pořádané akce v jednotlivých regionech.

Kromě špičkových sportovců z jednotlivých regionů, mezi nimiž nechybí ani olympionici, mistři světa, mistři Evropy a ČR, se akce účastní také zástupci městských a krajských úřadů, poslanci parlamentu České republiky, senátoři ČR, členové vlády ČR, přední sportovci současnosti i minulosti, zástupci významných podniků, úspěšní podnikatelé a řada dalších velice vzácných hostů.

Slavnostní večer má vždy bohatý doprovodný program, kde nechybí přední umělci.

V průběhu let vystoupili například Ilona Csáková, Marcela Holanová, Monika Absolonová, Helena Zeťová, Jiří Zoniga, Olga Lounová či Bohuš Matuš.

V letošním roce se oceněným sportovcům a divákům na pódiu představí Marián Vojtko, Michaela Nosková, Kamila Nývltová, Josef Vágner, Bek ofis, přední artisté i řada místních doprovodných programů vybraných ze sportovních oddílů a kroužků.

Samozřejmostí je poutavá scéna, špičková technika a profesionální produkční tým.

Zpestřením bude jistě také prezentace služeb a produktů z řad našich partnerů v předsálí. Například společnost United Brands si pro návštěvníky připravila ochutnávku francouzských vín a nejlepšího kořeněného rumu.

Díky zajímavému programu a nejvyšší kvalitě celé akce je pravidelně zaplněna kapacita všech sálů.

Všichni zájemci o účast na galavečeru mohou získat volné vstupenky. O jejich distribuci budeme na stránkách Deníku včas informovat. Přímo se slavnostních večerů zúčastní 20 000 diváků a další statisíce čtenářů se o přípravách akce, dosažených výsledcích a o průběhu slavnostních večerů dočtou v Deníku v rámci široké mediální kampaně, která vždy probíhá od prosince.

Podrobné informace o místě konání, doprovodném programu, pozvánkách, vstupenkách, výsledcích a fotodokumentaci najdete na webu www.nejuspesnejsisportovecroku.cz.

Finálové večery ve východních Čechách

OKRESNÍ KOLA:

Orlickoústecko

Pondělí 20. ledna 2014, 17.00:

Ústí nad Orlicí, kulturní dům (Smetanova ul.)

Svitavsko

Úterý 21. ledna 2014, 18.00:

Polička, Tylův dům

Chrudimsko

Středa 22. ledna 2014, 18.00:

Chrudim, Divadlo Karla Pippicha

Semilsko

Středa 29. ledna 2014, 18.00:

Lomnice nad Popelkou,

Tylovo divadlo

Rychnovsko

Pátek 31. ledna 2014, 18.00:

Rychnov nad Kněžnou,

Pelclovo divadlo

Hradecko

Středa 26. února 2014, 18.00:

Hradec Králové, Filharmonie

Náchodsko

Čtvrtek 20. března 2014, 17.30:

Nové Město nad Metují,

restaurace Pyramida

KRAJSKÁ KOLA:

Královéhradecko

Úterý 25. března 2014, 19.00:

Hradec Králové, KC Aldis

Pardubicko

Středa 26. března 2014, 18.00:

Holice, kulturní dům