Týmový zlatý úspěch v disciplíně trap z ME v Kazani je minulostí. Před olympijským vítězem DAVIDEM KOSTELECKÝM (nar. 12. 5. 1975) stojí vrchol sezony, světový šampionát v Mnichově. Brokař Dukly Hradec Králové se však potýkal se zánětem nervu v zádech. „Funkční jsem, závod odstřílím, ale není to úplně ono. Hodně mi to ovlivnilo přípravu. Nemohl jsem trénovat, jak jsem zvyklý. Bude to i pro mě samotného velká neznámá, co tam předvedu,“ říká na rovinu.

Od kdy vás trápí tyto potíže?
Objevily se po příletu na mistrovství Evropy v Kazani. Asi jsem někde prochladl.

Na Kazaň přesto musíte vzpomínat rád. Ač jste v individuálním závodě obsadil 11. příčku, v družstvech jste sla
vili historicky první titul. To musely být velmi radostné chvíle, že?
Týmový úspěch těší vždycky strašně moc. Podle umístění ve Světových pohárech jsme před šampionátem patřili k favoritům na medaili, i když přímo na zlato jsme nepomýšleli. Ke všemu jsme to druhým Italům nandali o pět terčů, což se běžně nestává. Každá týmová medaile je ve střeleckém světě hodně prestižní. Jenom doufám, že nám forma vydrží i do Mnichova.

Sedí vám mnichovská střelnice?
Střílel jsem tam jednou při Světovém poháru. Výsledkem bylo 120 terčů, což je normálně solidní výsledek, ale tehdy z toho bylo až jedenatřicáté místo. Tahle střelnice mi příliš nevyhovuje hlavně kvůli nastavení. Terče daleko nelétají, což dává naději i průměrným soupeřům. Očekávám vysoké výsledky. Místo čtyřiceti lidí, jich na velmi dobré umístění může pomýšlet mnohem víc.

Konkrétní cíl si tedy nedáváte…
Byl bych blázen, kdybych tady něco takového řekl. Je to otevřené. Opravdu nevím, co mám sám od sebe očekávat. Třeba v Kazani jsem měl superformu, ale nevyšla mi jedna položka, a bylo po nadějích na finále. V sezoně se mi to stalo poprvé a zrovna na mistrovství Evropy. Trochu to bylo způsobeno nefunkčními mikrofony, což se může přihodit třeba i v Mnichově. Od olympiády v Pekingu nemám potřebné štěstí, abych některý ze závodů vyhrál. Čekám, kdy se to zlomí a zase to přijde.

Ve hře jsou kvalifikační místa pro olympijské hry 2012 v Londýně. To je předpokládám obrovská výzva?
Bylo by skvělé vystřílet Londýn už na tomto mistrovství světa a příští rok kvůli tomu necestovat obrovské dálky na závody Světového poháru, které se budou konat v Číně, Austrálii a Chile. V našem sportu se opravdu nic nedá dopředu odhadnout. Bude to opravdu těžké.

Letos jste byl třikrát ve finále závodů Světového poháru. Jak zatím hodnotíte probíhající sezonu?
Nemůžu si stěžovat. Ve světovém žebříčku jsem zatím druhý, což je určitě povzbuzující. Jsem rád, že jsem i v pětatřiceti letech dokázal na určitých věcech zapracovat, a odráží se to na výsledcích. Pokud mi bude přát štěstí, mohla by být příští sezona ještě lepší.

Na začátku té letošní jste uvažoval o změně zbraně. Nakonec jste od toho ustoupil. Proč?
Hrála v tom roli i pověrčivost. Se starou zbraní střílím určitým systémem devatenáct let, a něco měnit, je vždycky ošidné. Mohlo by to trvat. Věřím, že jsem se rozhodl správně. Zůstane to tak do konce kariéry.