Jaký to byl zápas v tom smyslu, že na Eurobasketu jste vždy měli nižší sestavu než soupeři a proti Islandu tomu bylo přesně naopak?
(usměje se) Určitě je lepší byt vyšším než protihráči a dívat se ně seshora. Přibyl nám Ondra Balvín, což nám hodně pomohlo. I po psychické stránce.

Zápas tedy zhodnotíte jak?
Od druhého poločasu jsme předváděli takový výkon, který bychom předvádět chtěli. Je ale velmi těžké odehrát nějaký vynikající zápas, když před ním máte nějaké tři, čtyři tréninky. Vázla nám souhra, ale podle mého názoru se bude naše hra zlepšovat.

Vzhledem k malé výšce Islanďanů pomalu nebyl poznat rozdíl mezi rozehrávačem a kdo pivotem. Neměli jste problém s domlouváním, kdo má koho bránit?
Soupeř hrál hodně bez míče a někdy to byl šrumec. Toho slučování bylo tolik, že někdo od nás zůstal dole, nestihl přebrat, což mělo za následek chaosu v naší obraně. A vyplynulo z toho několik lehkých košů, které jsme obdrželi.

Ilustrační foto.
Basketbal: Namíchejte mládí a zkušenost. Získáte vítězný koktejl

Island jste zlomili až v úvodu závěrečné čtvrtiny. Co tomu napomohlo?
Přitvrdili jsme v obraně a hráli jsme rychleji dopředu. Zvolili jsme přesně tu taktiku, kterou jsme praktikovat hned od začátku. A musím zmínit i šest rychlých bodů Jardy Bohačíka, po kterých jsme soupeři utekli dvojciferně. Na rozdíl od třetí čtvrtiny už jsme si výraznější vedení udrželi. Také proto, že hosté už poněkud fyzicky odpadávali. Přeci jenom hráli v užší rotaci.

A také jste snížili sestavu…
Ano, to je pravda. Já jsem hrál na pětce, Blake Schilb na čtyřce, takže nebyl na palubovce klasický pivot. Mohli jsme přebírat úplně všechno, což nám také v tu chvíli ulehčovalo situaci.

Čeští basketbalisté (v bílém) porazili na úvod kvalifikace Island o dvacet bodů. Hrálo se v pardubické Tipsport aréně.
Od prvního do posledního bodu. Basketbalisté celý zápas vedli

Traduje se, že Island je tvrdý a houževnatý soupeř. Pod okem máte monokl, potvrdily se pověsti?
(úsměv) Jo, kluci už mi to říkali. Ale nevybavuji se, po jaké situaci. Zatím to nebolí, takže to bude jen kosmetická vada. Ale tvrdí byli.

Martin Kříž 11 bodů, třetí nejlepší střelec českého týmu. Sebevědomí vám nechybí, pomohly vám nastřádané zkušenosti na Euru?
Jsem hrozně rád, za to jakou jsem dostal v Rumunsku příležitost. Na minutáž jsem si opravdu nemohl stěžovat (usměje se). Ty zkušenosti mě určitě pomáhají. V Nymburce mi to také teď šlape docela slušně.

První výhra v kvalifikaci. Je Čína o něco blíž, už čekáte na ukrajinské hranici?
(směje se nahlas) Ještě hodně brzy, ale ten první krok jsme udělali. Zvládli jsme ho rozdílem dvaceti bodů. Dnes ve Finsku to bude klíčový zápas. Musíme do něho vlétnout jako teď ve druhém poločasu.