O nadcházejícím víkendu se Šanghaji uskuteční poslední díl čínského šampionátu v závodech tahačů.

Mezi účastníky finálového podniku na břehu Východočínského moře nebude chybět královéhradecký jezdec Michal Matějovský, který společně s Davidem Vršeckým Adamem Lackem a Miroslavem Formanem bude hájit barvy týmu China Buggyra Racing.

V čele průběžného pořadí je David Vršecký s Tatrou Phoenix. Nejbližším pronásledovatelem je aktuální vicemistr Evropy Adam Lacko. Jedno je tak téměř jisté, tým China Buggyra Racing titul obhájí. Historicky první titul získal v loňském roce Martin Kolomý, který úspěšně střídal rallyové a okruhové závody. „Takže titul zůstane v Česku. Hlavně po mě nechtějte, abych tipoval vítěze. Novým čínským šampiónem v truck racingu se stane David nebo Adam. Každopádně, ať vyhraje kdokoli, historické prvenství číslo jedna mi nikdo nesebere," říká s úsměvem Martin Kolomý.

„I když mohu Davida ohrozit, přiznám se, že se budu spíše soustředit na uhájení druhého místa. Bylo by to s ohledem na evropské výsledky symbolické," uvedl před odletem Adam Lacko.

O stupně vítězů v celkovém hodnocení může bojovat i čtvrtý Michal Matějovský, který na třetí příčku ztrácí pouhé dva body. „Jsem rád, že Českou republiku reprezentujeme tak skvělými výsledky. Aby bojovali tři Češi o první tři pozice, to jsme asi před sezonou nečekali," pochvaluje si Michal Matějovský, který v Číně startuji na tamním speciálu C&C. V úvodním podniku v Chengdu měl problémy se zadní nápravou a skončil v závěru první desítky jezdců. V Guangdongu dojel na čtvrtém místě a nyní chce útočit na stupně vítězů.

Tíhu okamžiku si uvědomuje i David Vršecký. „Není snadné letět takovou dálku s jediným cílem. Za těch pár sezon ale vím, že nejdůležitější je si udržet chladnou hlavu. V Číně jsou naprosto diametrální klimatické podmínky než v Evropě, a tak velkým otazníkem je vždy technika. V předešlých závodech však Tatra fungovala skvěle," poukazuje David Vršecký na nový speciál z dílny Buggyra Technology Center.

Závodní víkend na okruhu v Šanghaji proběhne netradičně pouze v pátek a sobotu. V sobotu na jezdce čekají dvě závodní jízdy, přičemž už po první může David Vršecký slavit.