Slavnostní vyhlášení ankety o Nejúspěšnějšího sportovce roku 2010 v Královéhradeckém kraji se uskutečnilo v úterý v hradeckém Aldisu.
Během večera byla vyhlášena Hvězda Deníku, za kterou čtenáři zvolili talentovaného orientačního běžce PAVLA KUBÁTA z OK 99 Hradec Králové. „Je to ocenění nejen pro mě, ale i pro celý náš sport,“ říká devatenáctiletá naděje.

Ceníte si vítězství v anketě Deníku?
Velice si toho vážím. Jsem moc rád, že jsem obdržel od čtenářů tolik hlasů. Je to dobře i pro náš sport, protože není tolik medializovaný. Na slavnostním večeru byla mezi oceněnými také kolegyně Dana Brožková. To všechno může našemu odvětví pomoct.

Čím to je, že se v Královéhradeckém kraji rodí tolik vynikajících orientačních běžců?
Historicky je tady poměrně široká základna. Začíná to od žáků a pokračuje přes další mládežnické kategorie. Přitom zde nemáme úplně nejlepší terény na běhání. Určitě se dají v Čechách najít lepší místa. Každopádně běžci z východočeského kraje vyhrávají množství republikových soutěží. Každoročně dokazujeme kvalitu.

V minulé sezoně jste dosáhl mnoha výborných výsledků. Kterého si nejvíce vážíte?
Rozhodně vítězství na juniorském mistrovství světa v dánském Aalborgu. To byl můj největší úspěch. Dále jsem vyhrál mistrovství republiky na klasické trati. V kategorii dospělých mám stříbro ze závodu štafet a družstev.

Prožil jste nejlepší rok své kariéry?
Bezpochyby. Byla to báječná sezona.

Jaké máte plány a cíle pro nadcházející sezonu?
Momentálně mi život zaměstnává maturita, na kterou se za pár týdnů chystám. Chtěl bych ji úspěšně složit a se studiem pokračovat dál na vysoké škole. Sport a školu zvládám dobře. Nyní jsem poslední rokem v juniorské kategorii a tak mým cílem je obhajoba titulu. Vím, že to bude moc těžké, ale už se na to těším.

Co bude náročnější? Obhájit titul mistra světa nebo zvládnout úspěšně maturitní zkoušku?
(rozesměje se) Doufám, že maturita bude jednodušším testem. Připravuji se na ni poměrně poctivě, takže si myslím, že ji zvládnu. Obhajoba titulu bude těžší.