Mezistátní utkání vyplňuje prostor mezi mistrovstvím republiky a například letošním mistrovstvím světa dorostenců, na jehož limity se bude během klání útočit. Přestože je věk závodníků limitován 17 lety, půjde o velmi zajímavou podívanou.

V čele českého výběru by se měli představit limitáři MS dorostenců. Mezi dorostenkami sprinterka Veronika Paličková na 100 m (11,90), půlkařka Natálie Kolajová (2:09.75), překážkářka Barbora Dvořáková (14.16), dálkařka Veronika Šádková (6.11) a oštěpařka Natálie Durčáková (54.28). V dorostencích běžec Filip Sasínek na 2000 m SC (5:56.33), výškař Petr Pícha (2.08) a hradecký vícebojař Jan Doležal, který by se mohl ukázat až ve třech disciplínách – disk, dálka a 110 m překážek. Start dalšího z hradeckých atletů, sprintera Dominika Müllera, na 100 m, 200 m a štafetě je však ohrožen zraněním kolena.

Lákadel je celá řada

Slovenská výprava se bude spoléhat především na dva nové národní rekordmany – oštěpaře Maximiliána Slezáka, který v dubnu posunul národní rekord na 70,63 m, a teprve žákovskou rekordmanku v kouli Patrícii Šlosárovou s výkonem 14,46 metru.

Maďarská výprava tradičně přiváží světovou vrhačskou extratřídu. Hned šest maďarských vlaječek najdeme ve světových tabulkách IAAF (TOP 10). Světovému kladivu dorostenek suverénně vládnou tři maďarské závodnice Réka Gyurátz, Helga Völgyi a Zsófia Bácskay, jako jediné s výkony přes 70 m. Na výkony blízké dokonce osmdesáti metrů se můžeme těšit v podání maďarských dorostenců – kladivo Bence Halász 75,94 m a oštěp Norbert Rivasz – Tóth 79,82 metru.

Sobotní utkání se uskuteční na atletickém stadionu TJ Sokol Hradec Králové na Eliščině nábřeží. Kladiváři se představí v předsunutém závodě od 9:45 hodin. O půl jedenácté bude následovat slavnostní zahájení. Závody budou probíhat až do odpoledne, v programu je osmnáct disciplín pro dorostence i dorostenky. Vstupné je zdarma.

Záštitu nad závodem převzal primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Na tribuně se objeví další známé osobnosti atletického světa. Patronát nad utkáním drží Imrich Bugár, mistr světa v hodu diskem (1983), a bývalá hradecká závodnice Jaroslava Jehličková, mistryně Evropy v běhu na 1500 m (1969). Zajímavostí také je, že maďarský komentář bude ve dvojici hlasatelů zajišťovat František Špoták, otec světové rekordmanky Barbory Špotákové.   (jc, ld)