„Představí se zde celkem 1750 soutěžících z 50 států, 860 jich bude bojovat o tituly mistrů světa v kategoriích kata (cvičení sestav) a 890 karatistů svede na tatami boj v kategoriích kumite (souboj dvojic). V kategorii družstev je pak zaregistrováno 170 týmů. Nejpočetnější zahraniční výprava přicestuje z Itálie a to v počtu 127 účastníků. Přes 100 lidí mají i týmy Austrálie, Ukrajiny a Ruska. Velký počet závodníků přivezou rovněž výpravy Švýcarska, Rumunska, Belgie, Irska, Dánska, Řecka, Maďarska, Japonska, Izraele, Velké Británie či Mexika. Mezi účastníky jsou i poměrně exotické země jako jsou Papua Nová Guinea, Trinidad a Tobago nebo Macau. Českou republiku bude reprezentovat 104 závodníků, z toho 35 je z domácího klubu SK Karate Spartak Hradec Králové,“ říká hlavní organizátor Kamil Guzek z královéhradeckého Spartaku.

„Světový šampionát za podpory města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje začíná 15. července technickými semináři, zkouškami na černé pásy, školením rozhodčích, oficiálními tréninky a mezinárodními mítinky. Samotný turnaj bude probíhat od 19. do 21. července v ČPP Aréně. V pátek jsou na programu kategorie mládeže a Masters. V sobotu diváci uvidí soutěže mužů a žen, včetně slavnostního nástupu a finálového bloku, který bude v přímém přenosu přenášet TV Nova Sport. V neděli pak budou tatami na zimním stadionu patřit soutěži týmů,“ vyjmenovává Guzek celý program MS.

Po celou dobu konání mistrovství světa bude pro návštěvníky připraven doprovodný program, který nabídne přiblížení japonské kultury. Zájemci si mohou vyzkoušet origami, kaligrafii, výrobu suši, ochutnat japonské čaje, zhlédnout ukázky sečných zbraní či změřit si rychlost svého úderu.

Vyznavači děravého míčku jdou opět do ulic.
Vyznavači děravého míčku jdou opět do ulic

„Pro Hradec Králové bude ctí a velkou událostí přivítat nejlepší karatisty světa, jejich rodinné příslušníky i fanoušky. Jsem přesvědčen, že tato akce přispěje ke zviditelnění nejen našeho města,“ říká hradecký primátor Alexandr Hrabálek „Nepochybuji o tom, že šampionát bude úspěšný. Jeho pořadatelé z SK Karate Spartak mají s pořádáním velkých akcí zkušenosti, což potvrdili předloni při organizaci mistrovství Evropy. Pokud vím, tak jeho účastníci z Hradce Králové odjížděli velice spokojeni a věřím, že podobné to bude i po tomto mistrovství světa,“ dodává primátor.

V České republice se světový šampionát bude konat poprvé v historii. Jak už bylo uvedeno, k vidění budou obě disciplíny shotokan karate – kata i kumite. „Kata jsou technické sestavy, ve kterých cvičenci předvádějí dokonalou práci s tělem i energií. Kumite je zápas dvou bojovníků, jehož smyslem je zasáhnout protivníka do odkrytého místa technikou, která má silný takzvaný bodovací potenciál, takže v reálu by byla velice účinná. Ta technika je ale kontrolovaná,“ vysvětluje šéf MS.

Ceny vstupenek na souboje v ČPP aréně jsou nastaveny tak, aby mistrovství bylo přístupné všem zájemcům, takže například třídenní vstupenka v nejdražší zóně stojí 250 korun, nejlevnější se dá sehnat za 50 korun. Prodávat se ale samozřejmě budou i jednodenní lístky v poloviční ceně. Vstupenky už jsou v prodeji na internetových stránkách mistrovství světa skif2019.com, později budou k dostání i v pokladnách ČPP arény a na dalších místech.

Podrobnosti o šampionátu, doprovodném programu či zakoupení vstupenek na Mistrovství světa karate SKIF nabízí internetové stránky hradec.skif2019.com.   (pt, ld)

Mladí basketbalisté Královských Sokolů si trénink se dvěma extraligovými hráči užili.
Mladí si zatrénovali s hráči NBL