Češi ve své skupině skončili na druhém místě, když třikrát vyhráli a jednou podlehli Američanům po nájezdech. Dva dny volna využili hokejbalisté k odpočinku a načerpání sil pro klíčové bitvy. Na programu byla i příprava, trenéři sledovali případné soupeře již s předstihem.

„Máme jednotlivé sestřihy utkání. Musíme se dobře připravit a čtvrtfinálovou bránou mezi úspěchem a neúspěchem projít," řekl Jaroslav Pavlík, asistent trenéra českého týmu.

I s ohledem na pochybení sudích, kteří chybně (ne)uznali góly v utkání českých hokejbalistů s Američany, rozhodla Mezinárodní hokejbalová federace o tom, že od zápasů play off budou mít arbitři k dispozici videorozhodčího.

„Instruovali jsme rozhodčí už před začátkem šampionátu, že mohou během utkání využívat záběrů na kostce v případě, že si nebudou jistí," řekl předseda Komise rozhodčích Českomoravského svazu hokejbalu Jaroslav Pikula.

To kanadští sudí ve zmíněném utkání nevyužili. „V těchto momentech měli využít multimediální kostku, tím pochybili a byli potrestáni. Je dobře, že režie tuto situaci promítla, rozhodčí měli právě proto tento moment využít. Po uskutečněném vhazování nešlo verdikt změnit," popisoval Pikula.

Od dnešních zápasů bude videorozhodčí ve spojení s boxem časoměřičů a bude mít možnost analyzovat situace na základě pokynů od rozhodčích na hřišti.

„Hokejbal je rychlý sport a pískat ve dvou je velmi náročné. Utkání Česká republika – USA bylo totálně zpackané. Na druhou stranu rád konstatuji, že hlavně čeští a slovenští rozhodčí podávají perfektní výkony," dodal Pikula, předseda rozhodcovské komise.