„Nejvýše nasazeným hráčem je Sergej Movsesjan, který už na Czech Open jednou vyhrál a loni byl na druhém místě. Druhým nasazeným šachistou je loňský vítěz Viktor Láznička," uvedl ředitel festivalu Jan Mazuch.

Za nimi je třetím v pořadí Surya Ganguly z Indie. Na přední pozice mohou zaútočit i další šachisté. Celkem je v hlavním turnaji čeká devět hracích kol.

Dohrán už je naopak sedmikolový ratingový turnaj Infinity Open, v němž pozici nasazené jedničky  potvrdil český velmistr Petr Neuman. Stříbro si do Srbska odváží Jovica Radovanovič, na třetí pozici skončil Ukrajinec Vladimir Gergel.

„Bylo to spíš takové odreagování a trochu příprava právě na velmistrovský turnaj. Tam začnou ty hlavní boje. I když i tady jsem měl několik těžších partií, které bylo obtížné vyhrát," řekl Petr Neuman, jenž se vítězně naladil na začátek turnaje Pardubice Open.

Sám Neuman je tradičním účastníkem pardubického festivalu. „Jezdím sem už pětadvacet let a je to naprosto perfektní turnaj. A to nemyslím jenom ze šachového pohledu, ale i ze společenského. Právě z toho důvodu, že se zde sejde spousta zajímavých lidí, mám Czech Open rád."

Páteční program nabídne v pardubické Tipsport areně mimo jiné i šachový turnaj čtyřčlenných družstev mládeže a turnaje v baskickém šachu a Shogi.