V závěrečné partii 32. ročníku porazil Zwardoň vítěze turnaje v rapid šachu Antoniose Pavlidise. Řeka tato jediná pardubická porážka odsunula až na osmou příčku, nezdary v závěrečných kolech otevřených turnajů se neodpouštějí…

Na rekord se nedotáhl

Největším favoritem na prvenství byl před turnajovým finišem český reprezentant Vlastimil Babula (1. Novoborský ŠK), proti němuž zasedl k šachovnici Polák Dawid Czerw. Babula měl bílé figury a v případě výhry by vyrovnal v počtu celkových vítězství trojnásobného šampióna Pardubic Sergeje Movsesjana. Polský mladíček ovšem po výborném výkonu všechny útoky odrazil a vzápětí přijal nabízenou remízu.

Pomocné hodnocení přisoudilo Babulovi stříbrnou příčku, do Polska putuje „bramborová“ medaile a také splněná norma mezinárodního mistra. V turnaji byla uhrána i velmistrovská norma, fantastickým výkonem na úrovni ratingu 2608 se totiž v Pardubicích prezentoval český mladíček Richard Mládek (TJ Spartak Vlašim). Závěrečným vítězstvím nad Vojtěchem Plátem korunoval svoje skvělé představení a obsadil konečnou třetí příčku.

Až desátý skončil první nasazený a dvojnásobný vítěz festivalu Liviu-Dieter Nisipeanu z Německa, který zahájil čtyřmi vítězstvími v řadě, ovšem v pátém kole ho zastavil budoucí vítěz Zwardoň a německý reprezentant od té doby nevyhrál v Pardubicích ani jedinou partii.

Nejlepším seniorem se stal zkušený český velmistr Marek Vokáč, nejlepší ženou Nadiia Shpanko z Ukrajiny.

Pozitivně zhodnotil celý festival Czech Open 2021 jeho hlavní organizátor Petr Laušman: „Letošní ročník byl specifický, podobně jako ten loňský, složitou covidovou dobou. Podařilo se nám navýšit počet účastníků oproti roku 2020 zhruba dvojnásobně a začít tak snad cestu zpátky. Zároveň jsme si celý festival, stejně jako hráči, nesmírně užili. Po téměř ročním půstu bylo setkání s přáteli naživo nad šachovnicí neuvěřitelně osvěžující.“

Šachové cíle neměl

„Moje pocity? Jednoznačně radost a únava. Letos se mi hrálo dobře, fyzicky i na šachovnici jsem zvládal vše, jak jsem si představoval. Měl jsem i štěstí, třeba v prvním kole mohl soupeř vynutit remízu. Celkově se mi zdá, že soupeři dělali hodně chyb,“ ohlédl se za turnajem jeho premiant Vojtěch Zwardoň.

„Pro mě je Czech Open jasná srdcovka, myslím, že jsem tady po třinácté. Mám hrozně rád atmosféru festivalu i organizaci turnajů. Ten, kdo tu nebyl, tak podle mého není ani šachista… Na turnaji jsem měl jasný cíl a to uběhnout alespoň tři km a uplavat 1,5 kilometru denně. Splnil jsem to tak na sedmdesát procent. Šachové cíle jsem neměl, hraji jenom pro zábavu,“ připomněl šachista, že nastupoval s čistou hlavou.

„Vstával jsem po sedmé hodině a šel si zaběhat. Pak jsem přes čtyři hodiny pracoval, následoval zasloužený oběd. Po obědě jsem se hodinku věnoval přípravě na partii, pak jsem pár hodin bojoval za šachovnicí. Následovalo plavání v úžasném aquaparku, dal jsem si večeři a povykládal si s kamarády. Prostě jsem si to tu parádně užil,“ dodal s úsměvem spokojený Vojtěch Zwardoň.