Futsalisté Madosu MT Hradec Králové získali v letošní sezoně Chance futsal ligy 23 bodů a skončili na 9. místě po základní části. Sezona tak pro ně skončila před play off, ale jak sám manažer klubu Miloš Němeček (na snímku) prozradil, hlavní bylo se zachránit.

Miloš Němeček.Při pohledu na tabulku ztratil váš tým šest bodů na play off. Kde je můžeme zpětně hledat?
Je pravda, že bodů, které jsme ztratili, je poměrně hodně. Když bych byl konkrétní, tak je to duel v České Lípě, v Brně s Tangem, domácí zápas s Plzní a remíza v Brně s Helasem. Po bodech jsme sahali i v jednom utkání se Slavií a s Krokodýlem Brno. Možná to teď trochu vadí, ale s naším mladým týmem jsme si vytyčili za cíl záchranu, a to se nám povedlo s dostatečným předstihem, takže můžeme být spokojeni.

Jak byste okomentoval vývoj sezony z vašeho pohledu?
Jak jsem už zmínil, ztratili jsme vcelku dost bodů. Mě ale těší to, že se v Hradci konečně začal hrát futsal, a to diváci kvitovali. Všechny zápasy, které jsme hráli doma, se musely líbit, a to že jsme někdy nevyhráli, je holt sport. Tenhle rok nám ukázal, že jdeme správným směrem. Pokud se nám vše povede poskládat i v příští sezoně, tak o futsalu v Hradci ještě uslyšíme.

Co říkáte na sestupující Kladno a Českou Lípu?
Oba týmy jsou mi sympatické a je škoda, že sestupují. Ale je pravda, že sezona byla vyrovnaná a od začátku bylo zřejmé, že tyto celky tahají za kratší konec. Přeji jim hodně úspěchů a ať se jim sportovně daří (pozn. red. - podle nejnovějších informací by měla Česká Lípa v nejvyšší soutěži zůstat, neboť získala licenci od odstoupivšího Krokodýlu Brno).

S Hradcem byli celou sezonu spojováni bratři Drozdovi. Jak se vám je podařilo získat do týmu? Kde jste je objevil?
Bratři Drozdové nás celý rok táhli a ukázali, že v sobě mají velký potenciál. Oba nakoukli do futsalu v juniorských týmech Chrudimi. Bohužel již v těchto kategoriích nastupovat nemohli, a jelikož o ně v Chrudimi nejevili zájem, tak se přes Michala Stříže dostali k nám. Jsou to Hradečáci, a tak je dobře, že hrají v Hradci. U nás dostali šanci ve velkém futsalu a oni ji neuvěřitelně využili. Jsem rád, že tohle dokázali a my jsme jim mohli být nápomocni. Takových mladých hráčů je potřeba si v klubu vážit a dát jim šanci.

Kauza obou bratrů ještě v českém futsalu neskončila. Myslíte si, že nakonec uspějete v souboji s Era-Packem o jejich vlastnictví?
Jako klub jsme splnili všechny podmínky, které jsme podle svazu museli splnit. Takže věřím, že budou i nadále v Hradci. Je to tak trochu bitva Davida s Goliášem. Položím si otázku, proč oba nedostali šanci v Chrudimi již před sezonou, když o ně po ní v našem klubu tak stojí? Dál bych se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Ke konci základní části nahradil Daniela Rajnocha ve funkci hlavního kouče Michal Stříž. Proč ke změně došlo?
Předem bych chtěl říct, že Michal Stříž s námi spolupracoval téměř od začátku, ale vždy byl tak trochu v pozadí. Jelikož měl fotbalové povinnosti, tak s námi spolupracoval spíše jako konzultant a až v průběhu sezony začal fungovat naplno. Právě jemu patří největší dík za to, čeho jsme dosáhli a jaký jsme udělali posun. Co se týká Daniela Rajnocha, tak k němu bych se nerad vyjadřoval. Dal jsem mu šanci, kterou bohužel nevyužil. Myslím, že svým chováním nezklamal jen mě, ale i celý tým. Jeho účinkování v klubu již není možné a domnívám se, že i kdekoliv v českém futsalu.

Zůstane Michal Stříž trenérem i pro příští sezonu?
U hradeckého futsalu zůstane, ale jelikož dostal zajímavou nabídku z fotbalu, tak ještě nevíme, kolik času nám bude moct věnovat. Proto jednáme i o posile na trenérském postu, která by s Michalem spolupracovala.

Jak moc velkou obměnu kádru chystáte na léto?
Zatím je brzy mluvit o změnách. Určité představy mám a intenzivně je řeším. Nerad bych něco prozrazoval, když ještě probíhá play off, ale pokud se vše povede tak, jak mám vymyšleno, tak příští sezonu můžeme hrát v lize důstojnou roli. Prozatím jen prozradím, že v případě nových tváří se chceme zaměřit hlavně na mládí a náš region.   (mp, pt)

Jak to vidí bratři Drozdovi?
Sezona podle nich ukázala, že hradecký futsal jde nahoru. Spokojení jsou se zázemím, novým realizačním týmem i partou v kabině. Ale ačkoliv tým splnil cíl záchrany, mladé reprezentanty mrzí neúčast v play off.
„Byla to nejlepší sezona Hradce za tři roky v lize. Musíme jí brát jako úspěšnou. Ale pokud bychom tady zůstali i pro příští ročník, základním požadavkem by bylo, že se v Hradci bude hrát play off. Pokud se máme udržet v reprezentaci, nemůžeme hrát jen o záchranu," má jasno Pavel Drozd s tím, že o vyšších ambicích pro další sezony se mluví i ve vedení klubu.
Otázkou zůstává, kam se bude futsalová kariéra talentovaných dvojčat ubírat dál. Mezi Hradcem a Chrudimí zuří spor o jejich vlastnictví. To, jak dopadne, bratři netuší.
„My už to v tuhle chvíli ovlivnit nemůžeme. Jen čekáme, jak se to po právnické stránce vyřeší," dodává ke kauze Pavel. A kdyby si přece jen mohli vybrat? Rozhodnuti nejsou. Pro Chrudim mluví profesionálnější podmínky a vyšší ambice, pro Hradec Králové zase větší zápasové vytížení a pozice lídrů týmu.   (kul)