Smůla. Stromský se opět nedočkalLoňský vítěz Charme Look se pohyboval kolem třetího místa, ale do cíle nedorazil, Marek Stromský ho zadržel. „Před dostihem jsem si myslela, že mu tento typ trati bude vyhovovat, ale Markovi nic nevyčítám, chybu neudělal. Charme na dvanáctce špatně dýchal, bylo lepší, aby nepokračoval,“ uvedla trenérka Martina Růžičková.

Za sebou nechali všechny favority a předvedli úžasný finiš, když v cílové rovince vyrvali už téměř jistý triumf bleskově letícímu francouzskému polokrevníkovi Urgent de Gregainemu v sedle s Felixem de Gilesem. Třetí doběhla sedmiletá klisna Delight My Fire s téměř padesátiletým švédským žokejem Niklasem Lovénem.

Největší favorité se do cíle nedostali. Francouzský kůň Virtus d' Estruval se na startu vůbec neobjevil. Důvodem byly zdravotní potíže žokeje Jana Faltejska se zády. Loňský vítěz Charme Look, kterého před rokem sedlal právě Faltejsek, byl Markem Stromským v závěrečné části zadržen. Stromský se tak opět nedočkal kýženého triumfu.

KRATOCHVÍL: „TENHLE FINIŠ BYL ÚŽASNÝ“
„Dobře, mladéééj,“ houkl po projetí cílem zkušený Josef Bartoš, který se Zarifem doběhl čtvrtý na dostihového zelenáče Kratochvíla a obdivně ho plácl. Ten byl v obrovské euforii. „Jóóó, je to supééér..!“ řval v cíli Kratochvíl.

Velkému triumfu nemohl uvěřit. „Musím říct, že je to velké překvapení,“ pokyvoval hlavou i šťastný majitel koně Miloslav Gančarčík.
No Time To Lose byl po Havlově skoku pátý a na předposlední překážce 6900 metrů dlouhého dostihu až čtvrtý. „Mám obrovskou radost, podmínky byly fakt těžké. Takové dlouho nebyly. Když jsem skočil Havlák, tak jsem si říkal, že budeme tak čtvrtí, ale kůň letěl. Říkal jsem si, jestli to ustojí. Závěry on umí a tenhle finiš byl úžasný. Jak jsme skočili na trávu, cítil jsem z něho obrovskou sílu. Neuvěřitelný závod. Je to super!“ zářil Kratochvíl.

KANÓN! VÁŇA BYL PAF Z FRANCOUZSKÉ MAŠINY
S koněm trenéra Josefa Váni vypálili rybník všem favoritům. Váňa se dočkal svého 10. triumfu v roli trenéra ve slavné steeplechase. Navíc jím připravovaný Zarif byl čtvrtý a Ange Guardian s Váňovým synem Josefem pátý.

„Ten nástup Francouze byl úžasný. Měl jsem strach, že ho nikdo z našich koní nedohoní. To, co předvedl Honza v cílové rovině, byka nádhera. Jsem z toho paf. Francouzská mašina dokázala, že je to jeden z nejlepších tamních krosařů. Jsem rád, že jsme porazili takového kanóna,“ řekl Josef Váňa.

Faltejskovi start znemožnila zádaJedni z favoritů – žokej Jan Faltejsek a francouzský kůň Virtus d' Estruval – se na startu neobjevili. „Nějaký čas mám problém se zády, vždycky jsem to nějak rozchodil, ale po rámcových dostizích se můj stav zhoršil. A nebylo by ode mě profesionální, abych jel,“ vysvětlil čtyřnásobný vítěz Velké pardubické Faltejsek.

TAXIS NEZVLÁDLI JEN DVA: PARETO A TEMPLÁŘ
Po startu udávali tempo šestiletý ryzák Bridgeur s Jaroslavem Myškou. Na Taxisu spadli pouze dva koně – Templář a Pareto. Irskou lavici nezvládl druhý francouzský zástupce Sorge d' Estruval. Za to ten třetí účastník ze země Galského kohouta Urgent de Gregaine za to ve druhé polovině dostihu vzal s neskutečnou rychlostí. S žokejem Felixem de Gilesem všem ukázali záda. Vypadalo to, že pádí pro velké vítězství a Pardubice se obléknou do francouzských barev.

„Jsem nadšený atmosférou, překážkami a velkými skoky. Nástup byl asi razantní a brzký. Kůň byl hodně chtivý, pak spíše lenivý. Možná jsem měl chvíli počkat,“ přemítal v cíli Felix de Giles a dodal: „Druhé místo je přesto dobré.“

Rozhodla cílové rovinka. Z poslední zatáčky se totiž tryskem vyřítil právě No Time To Lose s Kratochvílem. O jednu a půl délky byli nakonec první. 127. ročník slavného dostihu dokončilo kvůli náročným podmínkám jen osm koní z devatenácti.

Nedělní dostihy v Pardubicích ve výsledcích
127. Velká pardubická steeplechase – 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5.000.000 Kč: 1. No Time To Lose (ž. Kratochvíl, tr. Váňa st., stáj Paragan), 2. Urgent de Gregaine (ž. De Giles), 3. Delight My Fire (ž. Lovén), 4. Zarif (ž. Bartoš), 5. Ange Guardian (ž. Váňa ml.), 6. Universe Of Gracie (ž. Kousek). Výrok: jistě 1 1/2 – 8 – 16 – 11 – 7. Čas: 9:39,98.

Další dostihy – I. Player (ž. Novák) – Mahony – Modřín, II. Izynka (ž. Matuský) – Silk – Dunáta, III. Medic (ž. Liška) – Nancy – Kornelius, IV. Kindly Boy (ž. Novák) – Canton – Avec Charme, V. Mirax (ž. Myška) – Marcus Aurelius – Waikita, VI. Vicody (ž. Bartoš) – Tzigane du berlais – Art and co, VII. Loire (ž. Bartoš) – Theophilos – Tarant.