Češi vstoupili do utkání nebojácně. Vedli 5:0 a 9:4. Nicméně první čtvrtina se nakonec ukázala z jejich pohledu jako nejhorší. prohráli ji prohráli ji o šestnáct, když už přidali pouze šest bodů. Utkání se tak proměnilo v dohánění litevského obra. Lvům se dařilo dílo až po změně stran. V jednu chvíli prohrávali o sedm bodů. Ještě v první polovině drželi s domácími krok, ale v závěru znovu dovolili soupeři pláchnout o dvacet bodů.

„Je těžké po takovéto prohře říct, že jste hrdý na většinu minut, jak naši hráči hráli. Na palubovce nechali hodně úsilí. Musíme být ale realisté. Přijeli jsme s mladou sestavou, bez vysokých pivotů. Každopádně je to dobrá zkušenost pro mladé hráče se zápasy na takové úrovni,“ pravil po duelu český kouč Ronen Ginzburg.

Protivník měl navrch v kvalitě, s čímž úzce souvisela převaha v soubojích jeden na jedna, pestrost hry a v neposlední řadě přesnost střelby.

Blake Schilb
Hello, I am Alexandre Lacoste aneb Čtou nás i ve Francii...

„Náš styl hry v první čtvrtině byl úplně špatně. Hráli jsme strašně staticky, bez pohybu. Na druhou stranu jsme se dokázali přizpůsobit a vrátit se. Udělali jsme z toho ještě zápas. To však nemění nic na tom, že jsme byli horším týmem,“ nehledal žádné výmluvy český kapitán Vojtěch Hruban.

Kvalifikace ME: Česká republika – Litva 74:94 (15:31, 33:49, 55:65). Body: Peterka 18, Puršl 12, Kříž 12, Bohačík 11, Hruban 10, Vyoral 7, Sehnal 2, Kovář 2 – Kariniauskas 15, Bendžius 14, Masiulis 13, Dimša 12, Kuzminskas 10, Butkevičius 8, Miniotas 8, Vasiliauskas 6, Mačiulis 4, Birutis 4. Rozhodčí: Zurapovič (Bos.), Vojinovič (Černá Hora), Vulič (Chorv.). Fauly: 25:21. Pět chyb: Hruban (ČR). Trestné hody: 19/10 – 21/18. Trojky: 4:10. Doskoky: 30:27.