Dokázaly to! Basketbalistky Hradce Králové ve čtvrtek vyhrály čtvrté semifinále play off Ženské ligy v Nymburku 84:69, sérii ovládly 3:1 na zápasy a poprvé v historii si zahrají o titul mistryň České republiky. „Lvice" ve finále vyzvou obhájce trofeje a čerstvého vítěze prestižní Euroligy USK Praha, který včera i potřetí porazil Trutnov, tentokrát 92:62 a sérii vyhrál hladce 3:0 na zápasy.

„Čtvrtý zápas série v Nymburku se zlomil v okamžiku, kdy jsme prohrávali 42:47. Poté jsme však dokázali dát dvě trojky za sebou a další úsek hry jsme vyhráli snad 24:6," řekl spokojený Miroslav Volejník, asistent hradecké trenérky Romany Ptáčkové a zároveň prezident klubu.

„Lvice" se oproti třetímu domácímu zápasu zlepšily na doskoku. „Holky měly pokyn, aby chodily v obraně i v útoku důrazně doskakovat a splnily to," potěšilo Volejníka.

Hradec ve čtvrtek táhly rozehrávačka Kateřina Zavázalová (22 bodů) a běloruské křídlo Taťána Lichtarovičová, jež zaznamenala málo vídaný „triple double" (16 bodů, 12 asistencí a 10 doskoků).

Tým z města pod Bílou věží zažívá ohromný úspěch, poprvé v historii okusí atmosféru finále ŽBL. Žádné velké oslavy se však zatím nekonaly. „Holky si asi šly někam na chvilku sednout, ale my trenéři a vedení klubu ne. Říkali jsme si, že to trochu oslavíme, až budeme mít na krku medaili. Za tento úspěch jsme samozřejmě strašně rádi, ale když můžu mluvit za svoji osobu, tak mi to ještě moc nedochází," pronesl šéf hradeckého klubu.

Přitom před play off se zranila obrovská opora Michala Hartigová a vyhlídky „lvic" na finále se rázem zmenšily.

„V tu chvíli jsme si říkali, že to bude špatné, protože Míša je v našem týmu nejdelší, má spoustu doskoků a velmi dobře řídí obranu. Navíc Rosenbaumová s Pochobradskou nebyly zdravotně úplně v pořádku. Křížová už je zkušenější a zápasy v rychlém sledu by jí mohly dělat problémy. Takže jsme z toho měli velké obavy, ale nakonec to dopadlo dobře. Holky se semkly, asi si řekly, že každá vezme kus zodpovědnosti a i bez Míši jsme hráli tak, jak jsme hráli," vysekl Volejník týmu poklonu.