Jako byste se svezli luxusním bentley se všemi možnými vychytávkami a pak nasedli do nudné české fabie. Takový je rozdíl mezi Canada Hockey Place, ústředním stánkem pro hokejový turnaj, a UBC Thunderbird Arenou, kde Růžičkův výběr sehrál osmifinále s Lotyši a čtvrtfinále s Finskem. Ať se na mě v Kanadě nezlobí, ale k důstojnosti má hala, kousíček od kampusu Univerzity Britské Kolumbie, poměrně daleko. Samozřejmě vnímáno olympijskou optikou. „Podmínky jsou tragické. Je to tady jako pro žáky,“ láteřil český trenér před dramatem s Lotyši.

Už jen cesta z olympijské vesnice je sklíčující. Když máte štěstí, dostanete se do západní části Vancouveru zhruba za 35 minut, pokud ovšem natrefíte na zácpu, Bůh vás ochraňuj.

Uvnitř haly si připadáte jako v ledovém paláci v Hradci Králové. Jen místo sedaček různých barev si představte modré a odmyslete si sky boxy. Na krátkých stranách jsou speciálně pro olympiádu namontovány zvláštní tribuny. Když si sednete na své místo, dlouho na něm nevydržíte, jelikož v opačném případě si koledujete o silný zánět močového měchýře. Ochoz stadionu projdete za pět minut, když vás postihne nutkavá potřeba, máte celkem závažný problém.

Toalety stadionu jsou vybaveny následujícím – 2 kabinky a 4 pisoáry (z toho jeden dětský). Před prodloužením s Lotyši jsem se společně s černými myšlenkami vydal na „onu místnost“, prošel jsem okolo solidní fronty na kafe, jenže jsem za pár vteřin zjistil, že to není fronta na kafe… Radost z vítězného gólu Krejčího jsem naštěstí prožil už na živo.

Ještě poslední historka z Thunderbird Areny. Hodinu a čtvrt před zápasem se vynoří z tunelu mezi střídačkami vysoká postava v bílém kulichu, zpod nějž čouhají černé vlasy. Jágr! Několik desítek nedočkavců zbystří, „Džegr“ kolíbavým pohybem projde až ke schodům do hlediště, které si čtyřikrát v lehkém tempu vyběhne. V hale je pozdvižení, foťáky pohlcují cenné snímky, kamery se točí naplno, Kanaďané mají oči navrch hlavy. Moc dobře si pamatují, co osmašedesátka předváděla v jejich lize.

#nahled|https://g.denik.cz/1/b6/rychlobrusleni_vancouver_oh_sablikova_2010022_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/1/b6/rychlobrusleni_vancouver_oh_sablikova_2010022.jpg|Zlatá Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem.#
Martina Sáblíková mezi Kanaďankou Clarou Hughesovou a Němkou Stefanie Beckertovou.