Ačkoli je pondělí 17. listopadu státním svátkem, v Hradci jej oslaví sportem. Ve městě, jež je díky svému rovinatému profilu oblíbené spíše mezi cyklisty, však ani běžci nezahálejí. Přímo v centru se pořádají čím dál oblíbenější běžecké závody. Jedním z nich je také Běh městem Hradec Králové, který se letos uskuteční již po čtyřiadvacáté. Do středu stotisícové metropole vyrazí více než dvě stovky atletů i rekreačních sportovců všech věkových kategorií.

Sportovní klání, oblíbené především u dětí, se v letošním roce stalo součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož generálním partnerem jsou České dráhy a mediálním partnerem Deník. Hlavní závod kategorie mužů a nejmladších veteránů do 44 let odstartuje ve 13.15 hodin. U Základní školy J. Gočára v Lipkách, kde je umístěn start i cíl, však bude rušno již od dopoledne, neboť nejmladší účastníci se na trať vydají již v 10 hodin ráno.

Projekt ČUS Sportuj s námi zahrnuje více než 180 vybraných sportovních akcí v celé ČR pořádaných v průběhu roku 2014 a je organizován za pomoci Servisních center sportu v krajích a okresech. Jeho cílem je motivovat veřejnost – především děti a mládež – k širšímu zapojení do nejrůznějších pravidelných sportovních aktivit nejen v soutěžních podobách. Patrony projektu jsou olympijští vítězové, snowboardistka Eva Samková a biker Jaroslav Kulhavý, a také herec a režisér Jakub Kohák. Více o projektu najdete na http://www.cus-sportujsnami.cz.

„Během dlouholeté tradice, kterou má Běh městem Hradec Králové už za sebou, jsme museli čelit mnoha nástrahám, které nám připravilo zejména počasí. Běhalo se ve sněhu, na náledí i v dešti. Letos to s počasím vypadá slibně, takže pokud vydrží, dočkáme se snad i traťového rekordu," říká s nadějí v hlase hlavní organizátor Jiří Brych z pořádajícího oddílu TJ Liga 100 Hradec Králové.

Kudy povede trasa či kam jít fandit? Kdo se vydá 17. listopadu na procházku do centra města, určitě by se měl zastavit u Základní školy J. Gočára, dějiště startu i cíle závodu. Trať povede okolo Sanusu přes most u nemocnice, podél řeky Labe k pedagogické fakultě hradecké univerzity a zpět k základní škole. Tam proběhne na závěr také slavnostní vyhlášení vítězů.

„Závodníci se mohou registrovat celkem ve čtrnácti kategoriích. Pro dětské účastníky jsou určeny kratší okruhy od 200 do 1 800 metrů. Na nejkratší z nich se vydají již předškolní děti, startovat se také bude například v kategorii mužů nad 75 let. Po okruhu se tedy proběhne hned několik generací. Nejdelší trasa měří 9700 metrů, trénovaní borci ji zaběhnou obvykle za jednatřicet minut," vysvětluje Jiří Brych.

Na první tři nejrychlejší muže a ženy na stupních vítězů čeká finanční odměna. Nejúspěšnější sportovci z řad mládeže obdrží sladkou odměnu i věcné ceny. Nikdo však neodejde s prázdnou, protože v závěru akce pořadatelé připravili stejně jako v loňském roce bohatou tombolu, do které přispívají partneři akce. Po ocenění nejlepších účastníků se bude konat také vyhlášení výsledků celoročního běžeckého seriálu Velká cena východních Čech v bězích 2014.