Černá a bílá. Dvě základní barvy, od kterých se všechno odvíjí. A nejinak je tomu i v případě Mezinárodního festivalu šachu a her. Chcete důkaz? Stačí se podívat s jakými figurkami se táhne v královské hře. Jedinými jsou při dámě nebo go. A dokonce i na bridžových kartách nebo políčku křížovek odhalíte černou a bílou.

Pět tisícovek startů

Letošní akce, kterou lze nazvat také jako festival dušeních sportů naposledy zapíše na začátku číslici dvě. Tedy alespoň na pozici desítky. Koná se totiž 29. ročník Czech Open. Vypukne ve čtvrtek a skončí v neděli29. července. Po tu dobu se stanou Pardubice městem s rekordním přírůstkem „nových obyvatel“.

„Očekáváme zhruba dva tisíce, ať už z řad soutěžících nebo jejich doprovodu asi z padesáti zemí světa. A jelikož někteří nastoupí ve více disciplínách či odvětví počet jednotlivých startů se odhaduje někam k pěti tisícovkám,,“ seznamuje s čísly ředitel festivalu Jan Mazuch.

Nejvíce přihlášených hráčů je pochopitelně z České republiky (348). Následuje Německo (247), které několik posledních let převyšuje Rusko (154). Nejsilnější ekipu v historii vysílá na východ Čech Indie (56).

Indové mají velký vzor v bývalém mistru světa Ánándovi. Šachy tam prožívají obrovský boom. V mládežnických soutěžích už Indie převálcovala bývalý Sovětský svaz. Navíc je tam na vzestupu střední třída obyvatel,“ vysvětluje Mazuch.

Všehochuť pro všechny

Na tom, že šachy zůstávají nosným pilířem festivalu, se nic nemění. Na druhou stranu ostatní deskové i karetní hry, hlavolamy, křížovky jsou důležitou součástí festivalu. Každým rokem pořadatelé překvapí nějakou novinkou. Letos je to třeba Hospodský kvíz.

Tomáš Čelůstka
Přestup! Obránce Čelůstka už patří Pardubicím

Mlsy festivalu aneb Vyplatí se přijít
Pardubice Open – velmistrovský šachový turnaj (20. – 29.7)
Pardubický kraj Open – mistrovství České republiky v rapid šachu (18. a 19.7.)
Český Lev Kolešovice Open – MČR čtyřčlenných šachových družstev (12. – 15.7.)
Sten.CZ Open – mistrovství České republiky ve Fischerových šachách (17.7)
Moyo open – turnaj v go (13. – 15.7.)
Hospodský kvíz – MČR (13. – 15.7.)
Ave Kontakt Open – hlavní turnaj dvojic v bridži (14.7.)
Polgár Superstar Chess – mistrovství světa (19.7.)
Frolov Chess – mistrovství světa (21.7.)
Evropa Restaurant Open – kval. na MČR ve scrabblu (14. – 15.7.)