Úchvatná jízda. Z kvalifikace až do semifinále výborně obsazeného Kremlin Cupu v Moskvě prošla v minulém týdnu osmnáctiletá Kateřina Siniaková. Stop ji vystavila až favorizovaná Ruska Anastásia Pavljučenkovová, které rodačka z Hradce Králové podlehla dvakrát 2:6.

V pořadí WTA poskočila Siniaková o dvačtyřicet míst (!), poprvé v kariéře nakoukla do elitní stovky světového žebříčku, ale co je nejdůležitější: současná 86. příčka jí pro start příští sezony zaručuje přímou účast na grandslamovém Australian Open.

Siniaková to dotáhla  až do semifinále
Moskva - Zápas o titul na tenisovém turnaji v Moskvě byl bez české účasti. Čtvrtá nasazená Lucie Šafářová podlehla 6:7, 6:1 a 3:6 Irině-Camelii Beguové z Rumunska a nedosáhla v ruské metropoli v závěru sezony na své první letošní finále. Při premiérové účasti v semifinále na okruhu WTA poté neuspěla ani Kateřina Siniaková, která prohrála s domácí Anastasií Pavljučenkovovou 2:6, 2:6.
Osmnáctiletá rodačka z Hradce Králové Siniaková, která se v Moskvě stala překvapením turnaje, přišla v duelu s šestou nasazenou Pavljučenkovovou vždy v úvodu setu o podání a ztrátu už nedokázala smazat. V první sadě sice měla okamžitě šanci na vyrovnání, 30. hráčka světového žebříčku ale všechny tři brejkboly od stavu 0:40 odvrátila.
Ve druhém setu už domácí tenistka Siniakové, které patří v pořadí WTA 128. místo, šanci nenabídla a po hodině a 17 minutách proměnila třetí mečbol. Celý turnaj také vyhrála, když ve třech setech porazila právě Rumunku  Irinu-Camelii Beguovou.   (čtk)

Asi jste před turnajem nečekala, že byste v Moskvě mohla pobýt tak dlouho?
Cílem bylo projít kvalifikací a udělat třeba jedno kolo. Ale o semifinále se mi fakt nesnilo.

Hrála jste svým způsobem v domácím prostředí, vždyť v Moskvě žije vaše babička. Motivoval vás i tento fakt?
Byl to velký turnaj, takže hlavní motivací bylo získat co největší počet bodů do žebříčku, abych na Australian Open nemusela hrát kvalifikaci.

Na babičku tedy čas nezbyl?
(směje se) Samozřejmě jsme  k ní zajeli na večeři, aby si nás taky trochu užila. Ale abych dodržovala správný turnajový režim, tak jsme raději bydleli  v hotelu, který byl nedaleko haly.

Zpět k turnaji. Zvládla jste tři zápasy v kvalifikaci a pak stejnou porci v hlavní soutěži. Jaký pocit jste měla ze své hry?
Šlo mi to. Byla jsem nadšená, že jsem najednou v prvním kole. Tam jsem navíc porazila domácí Vesninovou, tak jsem si v duchu říkala, proč by to měl být konec?

Jenže vy jste Jelenu Vesninovou doslova smetla a stejně tak Francouzsku Kristinu Mladenovicovou. Bylo to na kurtu opravdu tak jednoduché?
Sama jsem byla překvapená. Čekala jsem vyrovnanější zápasy. S Vesninovou to bylo o malinko těžší. Mladenovicová už ve druhém setu hodně kazila a vůbec nevěděla, co má hrát.

Ve čtvrtfinále jste pak do vítězného konce dotáhla tříhodinovou bitvu s Italkou Camilou Giorgiovou. Pro diváka to byly pořádné nervy, dokonce jste v prvním setu odvrátila setbol a v celém utkání jste si několikrát sebraly podání…
Nervy to byly i pro mě. Ona hraje nepříjemný tenis. Jde do toho naplno při každém úderu, snaží se vás zatlačit za každou cenu. Mým úkolem bylo vydržet s ní ve výměně  co nejdéle. Povedlo se, postup byl nejsladší odměnou.

Cestu do finále vám zatarasila pozdější vítězka Pavljučenková. Byla vážně tak dobrá?
Myslím, že jsem měla šance uhrát víc gamů než jenom čtyři. Možná své způsobila i únava. Měla jsem za sebou šest zápasů a malinko byla i uspokojená, že jsem v pavouku došla takhle daleko. Ten den ona předvedla lepší tenis, hratelná soupeřka to ale určitě je. Příště jí to tak jednoduše nedám. (směje se)

Ve druhém semifinále skončila i další Češka Lucie Šafářová. Prohodily jste spolu na turnaji pár slov?
Lucka je fajn. Dokonce jsme se spolu byly před semifinále rozehrát.

Co ruská média, byla jste jejich vděčným terčem? Vždyť se turnaj hrál v rodné zemi vašeho otce?
Spíše jsem registrovala zájem fanoušků. Byli moc příjemní, povzbuzovali, po zápasech jsem rozdala řadu fotek a podpisů.

Váš otec působil v hledišti i v roli kouče. Byl určitě pyšný, co jste dokázala…
Pochvala byla, ale hned jsme si řekli, že makat se musí dál. Dokázala jsem si, že jde hrát i s top hráčkami, takže ještě přidám, aby podobných výsledků bylo co nejvíce.

Poskočila jste v žebříčku WTA na 86. místo, což znamená, že na Australian Open už nemusíte hrát kvalifikaci. Je to velká úleva? Přeci jen se vám v letošní sezoně v kvalifikacích grandslamů tolik nevedlo…
Jsem ráda, že to vyšlo. Ve stovce už zůstanu, to je hlavní.

Slušně si vedete i ve čtyřhře. Se Srbkou Aleksandrou Kruničovou jste nedávno získaly titul v Taškentu a teď v Moskvě v prvním kole porazily jeden z nejlepších párů světa Makarovová – Vesninová. Budete se deblu i dál věnovat naplno?
Zatím ano. Ráda bych se i ve čtyřhře dostala v lednu na grandslam. Je to dobrý doplněk, baví mě to.

Při tenisu ještě studujete čtvrtý ročník střední školy. Jaký byl v pondělí ohlas na vaše vystoupení v Moskvě?
Všichni mi gratulovali, bylo to moc příjemné.