Už se mu to krátí. Ale on je rád. Nemůže se dočkat až si vyzkouší olympijský bazén. Zatím se musel "jen" spokojit s plaveckým areálem v japonské prefektuře Kóči, kde má národní tým plavců poslední soustředění před vrcholem pětiletého cyklu.

Guláš Made in Japan

Kromě zavazadel si s sebou „přibalil“ rovněž osobního trenéra Martina Kratochvíla. Bez něj neudělá ani ránu a bez něj by Čejkovy výkony neměly světové parametry.

Japonci na každém detailu dokazují, jak jsou pečliví.

Tréninkové podmínky jsou skvělé. Bazén je pěkný a rychlý. Pro osm plavců máme k dispozici desetidráhovou padesátku,“ popisuje prostředí Jan Čejka.

Japonci také potvrzují, že jsou milí a precizní hostitelé. Ve všech směrech a chtějí pro český plavecký tým udělat maximum.

„V každém okamžiku nám jsou nápomocní. Někdy se o nás starají až úzkostlivě. Je ale příjemné vidět, jak nám neúnavně mávají při každém odjezdu či návratu.“

Jan Čejka
Čejka dohmátl pro Tokio: Vyrazilo mi to dech, japonsky neumím ani ň

Japonsko to je také země úplně odlišného jídla.

„Jídlo je vynikající, nikdy nechybí místní rýže, která se podává k obědu, večeři a pro nás netypicky i ke snídani. Pravidelně můžeme ochutnat i japonskou specialitu – sushi či místní ovoce, jako acerolu,“ přibližuje pobyt v Zemi vycházejícího slunce.

A stejně jako mají Japonci rádi, když jejich zemi, něčím připodobníte (jako v případě české olympijské oděvní kolekce nebo jen přeloženým nápisem státu, který reprezentujete, se rádi zavděčí něčím z vaší země.

„Japonští kuchaři se pokusili o překvápko v podobě českého guláše či bramboráku. Avšak rukopis japonské kuchyně byl na našem národním jídle přeci jen trochu znát,“ směje se Čejka.

Útěk na na Shikoku

Z bubliny, kde je dezinfekce rukou hlavní činností, se podařilo plavcům "prchnout".

"Využili jsme volného dne a vyrazili obdivovat přírodní krásy ostrova Shikoku. Poprvé za náš pobyt jsme se tak dostali alespoň na chvíli na čerstvý vzduch. Japonci velmi striktně dodržují opatření proti covidu, a proto se můžeme pohybovat pouze na našem hotelovém patře a na bazénu. Takže pro malého českého človíčka byl dnešní výlet do exotického prostředí krásným zpestřením, které jsme po více než týdnu na hotelu všichni velmi uvítali," podílí se o své zážitky Jan Čejka, který ještě dodává: Počasí je tady velmi deštivé a vlhké, tedy takové typicky japonské."

Pardubický plavec Jan Čejka
Znak jsem si nevybral, on si spíš vybral mě

Mladíkovi z Pardubic pomalu končí aklimatizační kemp a s celou plaveckou výpravou se přestěhuje do dějiště olympijských her.

"Přesun do Tokia už se nám blíží a já se těším, až si zaplavu v tom vytouženém olympijském bazénu!!"