Zápasy o třetí místo se nehrají, rozhodovalo umístění po základní části. Bronz získá Rakovník či Bohemians. Co ještě o víkendu potěšilo? Určitě to, že na úvodní semifinále ve městě pod Bílou věží přišlo tři sta fanoušků, což tady nikdy nebylo. Ve výborné atmosféře skončilo utkání bez branek, o výhře Pražanů rozhodly až nájezdy. Hradec se musel obejít bez dvou opor Machúta a Blažíčka, kteří marodili, přesto tým odvedl maximum.

Extraliga mužů

1. semifinále: Slavia Hradec – Slavia Praha 0:0, na nájezdy 1:2. Hradec: Keprta – Vrána, Suchý, Bryscejn, Smejkal – Ellinger, Zdeněk, Krýsl, Hynčík – Toms, Koutník. Střídali: Rak, Pilný, Kulička, Erben.

Ladislav Smetana, trenér Hradce: „Měl jsem obavy, aby duel neskončil debaklem, protože jsme se musel obejít bez Machúta a Blažíčka. První půle byla vyrovnaná, po dvou šancích bylo na každé straně, ale bez efektu. Po změně stran jsme hned v úvodu měli dobrou šanci, kterou skvělým zákrokem zmařil hostující gólman. Pak nás Pražané trochu zmáčkli, ale třemi výbornými zákroky nás podržel Keprta. Zápas měl z obou stran kvalitu a pro svoji dramatičnost se určitě musel divákům líbit. Po sedmdesáti minutách branka nepadla a tak o osudu zápasu rozhodovaly nájezdy. Bohužel Ellinger byl pouze jediným úspěšným střelcem od nás. Naopak neúspěšní byli Toms, Zdeněk, Krýsl a Suchý. Pražané překonali Keprtu dvakrát. Moji svěřenci zápas odmakali, nikomu nemohu nic vytknout."

2. semifinále: Slavia Praha – Slavia Hradec 6:3 (1:1). Branky HK: vlastní, Suchý, Toms. Hradec: Keprta – Suchý, Vrána, Bryscejn, Smejkal – Ellinger, Zdeněk, Krýsl, Hynčík – Toms, Koutník. Střídali: Kulička, Pilný, Rak, Erben.

Ladislav Smetana, trenér Hradce: „V první půli byl duel vyrovnaný. Nerad to říkám, ale udělám výjimku. Rozhodčí nás evidentně poškodili. Za stavu 0:0 domácí gólman sestřelil Erbena a proti Pražanům se měla pískat penalta. Bohužel sudí byli jiného názoru a nechali k údivu všech pokračovat ve hře. Bylo to jasné ovlivnění zápasu a je to škoda. I v dalším průběhu byly některé jejich verdikty sporné. Domácí šli do vedení ve 20. minutě, ale o chvíli později po pěkné kombinaci a závaru před brankou si Pražané dali vlastní gól. I po přestávce měl zápas výbornou úroveň, hrálo se nahoru – dolů. Nakonec to pro nás nedopadlo dobře. Nejprve udělal chyby a pak byl vyloučen na pět minut Smejkal. Stejný trest vyfasoval o chvíli později i Zdeněk a tak Pražané hráli dvojnásobnou přesilovku. Dokonale ji využili a ve 45. minutě vedli 4:1. To se ukázalo jako rozhodující. V 55. minutě snížil Suchý a pak jsme všechny síly vrhli do útoku. Dostávali jsme se do šancí, ale nic z toho nebylo. Naopak z brejku zvýšili domácí na 5:2. V 69. minutě Toms snížil z penalty na 3:5 a ve čtyřminutovém nastavení jsme sahali po remíze. Erben, Koutník, Toms, Vrána ani Ellinger však v koncovce neuspěli a tak favorit trestal na 6:3. Ostudu jsme rozhodně neudělali, což potvrdili i diváci v Edenu. Náš hokej se jim líbil a favorita jsme hodně potrápili, což je pozitivní. Rozhodla zbytečná vyloučení a neúčast Machúta s Blažíčkem.
S uplynulou sezonou můžeme být přesto spokojeni, i když jsme nezískali medaili. Trošku jsme změnili herní styl. Od jara hrajeme 2 – 3 – 2 – 3 a jsem rád, že to funguje. Do týmu jsme zabudovali mladší hráče, kteří příležitost chytili za pačesy. Udělat jsme to ale museli. Je to určitě příslib do další sezony. Po dva roky jsme čtvrtý tým v republice, což není špatné. Je vidět, že se v Hradci pozemák nedělá špatně. Věřím, že příští sezona bude ještě lepší."

Jan Skalička