Pozemní hokejisté Slavie Hradec dosáhli dalšího významného úspěchu. V extraligové halové soutěži obsadili po vysoké výhře nad Rakovníkem (14:5) skvělé třetí místo, čímž zároveň obhájili bronzové medaile z předchozího ročníku. Důvod ke spokojenosti měl i kouč „sešívaných“ JIŘÍ BÁRTA.

Jak těžké bylo obhájit bronz z minulé sezony?
Byly to nervy až do posledního kola základní části. Až v něm se definitivně rozhodlo o složení semifinálových dvojic. Oproti minulému ročníku byla soutěž nesmírně vyrovnaná, o čemž svědčí i fakt, že pokud bychom neporazili Litice, přišel by boj o záchranu a třeba i sestup. Ale to nikdo z nás nechtěl a nakonec jsme šli po výhře nad Liticemi (6:5, pozn. red.) do semifinále ze třetího místa.

Ale tenhle zápas pro vás nebyl vůbec jednoduchý…
To je pravda. Při rozcvičce před zápasem se zranil kapitán Machút a já si říkal, že to špatně dopadne. Na jeho místo naskočil Melzer a tuhle roli zvládl na jedničku. Ale tím nechci snižovat výkon ostatních hráčů. Všichni zahráli výborně, v poločase vedli 5:1 a ve druhém dějství výsledek kontrolovali. Soupeř vlastně snížil na rozdíl jediné branky až při závěrečné power play.

V semifinále jste narazili na pozdější vítěze, Bohemians…
Osobně jsem si za soupeře přál pražskou Slavii. Naše šance na postup do finále by tím určitě stouply. S tímto soupeřem se nám v hale hraje lépe, souboje jsou vyrovnanější. S Bohemkou, která má v týmu několik reprezentantů, jsme prohráli 2:6, když po jedenácti minutách jsme prohrávali 0:4, a bylo po zápase. Nemyslím si, že by moji svěřenci měli v podvědomí, že nemohou uspět, ale „klokani“ jsou v současné době určitě někde jinde a po zásluze nakonec obhájili mistrovský titul, když ve finále zvítězili nad Slavií Praha 6:4.

Duel o bronz však byl jasnou záležitostí vašeho mužstva.
V semifinále remizoval Rakovník se Slavií 5:5 a prohrál až na penalty. To jej trochu zlomilo a nám to naopak pomohlo. V tomhle zápase nám všechno vyšlo, kluci hráli jednoduchý hokej a při střelecké chuti byli zejména Bendák a Toms, kteří dali dohromady jedenáct gólů. Myslím si však, že ten zápas vyšel lépe Tomsovi, který kromě pěti branek měl několik asistencí.

Na koho jste se v průběhu halové sezony mohl nejvíce spolehnout?
Hráči, kteří nastupovali pravidelně (Pařízek, Machút, Toms, Bendák, Melzer, Suchý, Keprta – pozn. red.), odvedli to, co od nich očekávám. Byly i zápasy, ve kterých zahráli nad své možnosti. Ale i ostatní hráči, kteří dostali příležitost, se snažili odvést maximum.

Potěšila vás střelecká produktivita mužstva?
Ze začátku jsme hodně těžili z trestných rohů, postupně jsme se dokázali prosadit i kombinačně. O tom, že se nám tak dařilo, vlastně rozhodly duely s Kadaní a s Rakovníkem. Na druhou stranu je třeba říci, že v hale padá daleko více branek než venku. Nic jiného bych v tom nehledal. Jan Skalička